La PAH de Girona ha reallotjat 326 persones en pisos de bancs

Afuera demana que la plataforma també sigui a la reunió que els ajuntaments de Salt i Girona volen tenir amb la Sareb

Des del mes de setembre del 2012 fins ara, la PAH ha aconseguit que 326 persones "en situacions d'emergència habitacional" hagin aconseguit un sostre. La portaveu, Marta Afuera, ha explicat que es tracta de persones que havien arribat a viure al carrer, en rulots o tendes de campanya, o també persones que no poden pagar el lloguer i han estat desallotjats. Segons Afuera, la plataforma els ha aconsellat i els ha acompanyat en el procés d'ocupació de pisos que els bancs tenen tancats arreu de les comarques gironines. 

"Moltes vegades són persones que no s'atreveixen a enfrontar-se a un desnonament i que la PAH els ha ajudat donant-los consells o acompanyant-los en tot el procés", ha detallat Afuera, que concreta que en aquesta xifra no s'inclouen les persones que, gràcies a la PAH, han aconseguit aturar un desnonament i continuen vivint a casa seva.

Crida per defensar el bloc de Salt
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha arribat als dos anys de vida i, actualment, un dels punts calents és el bloc ocupat que tenen a Salt, davant de l'Hospital Santa Caterina, on hi viuen 16 famílies (22 adults i 21 nens) des de fa més de mig any. El jutjat d'instrucció número 3 de Girona ha fixat per al 16 d'octubre el desallotjament forçós del bloc, propietat del Banc Mare Nostrum i que, actualment, gestiona la Sareb.

Afuera ha explicat que estan analitzant amb l'advocat de la PAH, Benet Salellas, les opcions legals que poden tenir a l'abast per aturar el desnonament però la portaveu del moviment ja ha fet una crida a la ciutadania perquè des de la nit del dia 15 d'octubre (el desnonament està fixat a partir de les nou del matí) vagi al bloc per ajudar a fer resistència i que el desallotjament no es faci.

La PAH vol anar a la reunió amb la Sareb

La setmana passada, l'Ajuntament de Salt i el de Girona van comunicar que demanaran una reunió amb el banc dolent per tal de demanar-li que els cedeixi pisos per a lloguer social. La portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera, ha demanat ser present en aquesta reunió per, entre d'altres, aconseguir que s'aturi el desallotjament del dia 16 a Salt.

Afuera ha recordat que fa temps que reclamen trobar-se amb la Sareb i que als dos municipis s'han creat taules municipals d'habitatge -on la PAH hi és present- i que, per tant, no n'hi ha prou amb què a la reunió hi vagin només representants de l'ajuntament. La portaveu s'ha mostrat crítica amb la gestió de l'habitatge que han fet els dos consistoris i, per això, reivindica que les associacions i entitats que defensen el dret a l'habitatge -com la PAH- també vagin a la reunió. "Pensem que el llop no es pot posar a vigilar les ovelles", ha declarat.

Si aquesta reunió s'acaba produint, Afuera està convençuda que no només poden intercedir perquè s'aturi el desnonament del bloc de Salt sinó que també aconseguiran que la Sareb destini "de manera massiva" pisos de la propietat a lloguer social. Actualment a Catalunya hi ha 13 edificis ocupats per la PAH.