El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha establert que totes les ràdios musicals privades del país, inclosa Ràdio Ripoll, hauran d’emetre un mínim del 25% de música en català o aranès a partir del gener del 2026.
Aquest percentatge compleix amb la Llei de Política Lingüística del 1998, però que fins ara ha comptat amb adaptacions específiques per a diverses emissores, com Ràdio Ripoll, que actualment emet un 20% de música en català.
El 2025 s’estableix com un any transitori en què aquesta quota haurà de créixer fins al 22,5%. Això situa l’emissora ripollesa en una posició relativament avançada en comparació amb altres ràdios musicals privades, que actualment emeten percentatges molt inferiors de música en català, com ara Flaix FM (2%) o Ràdio Teletaxi (7%).
Ràdio Ripoll, juntament amb Hit-103-Ràdio Valls, RAC 105, Ràdio Flaixbac i Flaix FM, són les emissores que ha rebut subvencions per part del CAC els anys 2022 i 2023 per emetre programació en llengua catalana, amb una ajuda que el 2023 va oscil·lar entre els 27.957 i els 71.511 euros.
El context general de les ràdios musicals privades
El CAC va decidir a finals de novembre no renovar les adaptacions que reduïen la quota del 25% de música en català per a diverses emissores privades. Això implica que totes hauran d’emetre aquest percentatge a partir del gener de 2026. Fins llavors, el 2025 servirà com a període transitori per anar incrementant la presència del català a les emissions.
Entre les emissores que han de fer un salt més significatiu hi ha Flaix FM, que actualment només emet un 2% de música en català i haurà d’arribar al 13,5% el 2025. Altres emissores com Europa FM, Cadena Dial o Los 40, que ara es troben al voltant del 12%, hauran d’augmentar fins al 18,5% l’any vinent.
Aquest procés busca complir amb la Llei de Política Lingüística del 1998, que fixa la quota del 25%, un objectiu que fins ara no s’havia assolit. De fet, el 2023 el percentatge mitjà de música en català a les ràdios musicals, incloses les públiques, era només del 8%, segons l’Anuari de la Música 2024.
Producció de música en català i pèrdues econòmiques
El CAC justifica l’eliminació de les adaptacions per l’augment en la producció de música en català, que s’ha duplicat en els darrers vint anys, segons el mateix anuari. A més, el document destaca que la falta d’aplicació de la quota del 25% ha comportat pèrdues econòmiques estimades en 200 milions d’euros per a autors i discogràfiques.
Subvencions i inspeccions
El Consell ha recordat que les ràdios que no compleixin amb els nous requisits establerts seran susceptibles de sancions. Així mateix, el CAC té previst continuar supervisant les emissions per assegurar que es compleix la normativa, tot i que algunes emissores han rebut ajuts estructurals per emetre en català sense complir estrictament amb la quota establerta.
Aquest nou escenari es planteja com una oportunitat per reforçar la presència del català a les ràdios musicals i per incentivar el consum de música en aquesta llengua per part de la ciutadania. Amb l’entrada en vigor de les noves quotes, es preveu un impacte positiu en la visibilitat dels artistes catalans i en la consolidació de l’espai català de comunicació.