Banyoles construeix 32 pisos de protecció oficial en només tres dies

Aquesta nova comunitat ha tingut un cost de construcció de 2,27 milions d'euros

  • La cuina del pis queda tapada per unes portes plegables que fan que l'espai sigui més ampli © ACN
    La cuina del pis queda tapada per unes portes plegables que fan que l'espai sigui més ampli © ACN
  • Una grua col·loca un dels mòduls, ja acabat, al capdamunt de l'edifici © ACN
    Una grua col·loca un dels mòduls, ja acabat, al capdamunt de l'edifici © ACN

En la construcció d'aquests pisos de lloguer per a joves ha desaparegut la típica imatge de bastides muntades, formigoneres i manobres enfilats apilonant maons. El concepte ara és molt diferent. Una empresa de Cardona (Bages), Compact Habit, fabrica els mòduls d'una sola peça a la seva fàbrica i els fa arribar ja acabats i equipats fins a Banyoles, on tots els serveis de sanejament ja estan fets i només cal anar col·locant els pisos amb l'ajuda d'una grua, sense cap altra estructura de suport.

Aquest canvi radical en el model constructiu fa que s'escurci el temps per tenir acabada d'obra. Segons ha indicat el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, si normalment es requereixen uns 18 mesos per acabar una obra d'aquestes característiques, amb el nou sistema només cal mig any. Mentre es fabriquen els mòduls, es pot treballar en paral·lel per tal que es preparin els serveis i les obres de sanejament a l'emplaçament on aniran els mòduls.

Segons ha destacat el conseller, aquests pisos permeten estalviar costos ja que, per una banda, l'ajuntament cedeix els terrenys per fer-hi els pisos de protecció oficial i són gestionat per l'Incasòl. Això permet que el lloguer que hauran de pagar els futurs inquilins es trobi entorn als 200 euros.

Baltasar també ha destacat que el fet de construir els mòduls dins d'una fàbrica fa que no es produeix ni pols ni emissions i permet als treballadors tenir al seu abast totes les tecnologies necessàries per acabar la construcció. També ha assenyalat la qualitat dels acabats és i ha apuntat que aquesta és una 'molt bona via' per construir aquest tipus d'habitatge protegit.

Uns pisos molt funcionals

Tot i que els pisos només tenen una planta de 40 m², el disseny que n'ha fet l'empresa constructora permet aprofitar molt bé l'espai. Els pisos són molt lluminosos (tenen una gran vidriera al costat de la porta d'entrada enlloc d'una paret) i molt funcionals ja que unes portes corredores 'amaguen' tant l'espai de la cuina com el menjador, el rentador i l'armari – tots enquestats a la paret- de l'espai principal de l'habitatge.

Una altra gran porta corredora fa de paret entre el menjador i l'habitació i només hi ha una porta en tot l'habitatge que separa el dormitori del lavabo.

Aquesta és la segona experiència a Catalunya pel que fa a edificis modulars, després d'uns pisos lliurats al mes de maig a Torelló (Osona). En aquella ocasió, cada pis estava format per diversos mòduls però ara, s'ha aconseguit que un únic contenidor de formigó armat aculli tots els espais del pis. El mòdul arriba a Banyoles totalment acabat tant per dins com per fora i només ha de ser col·locat, segellat i no cal cap estructura prèvia de suport.

La promoció de Banyoles, que també compta amb una local comunitari a banda dels pisos, ha costat 2,27 MEUR.