Els ecologistes demanen investigar l'alcalde de Forallac

Les entitats critiquen la defensa que Sala ha fet durant tot aquest temps del projecte promogut per un privat

Els ecologistes demanen investigar si l'alcalde de Forallac, Josep Sala, ha comès irregularitats greus amb tot l'afer de la macroplanta de residus que es volia fer al paratge dels Ramals. Les entitats critiquen que, tot i les resolucions que li anaven en contra, durant tot aquest temps Sala ha defensat el projecte, promogut per un privat (Servitransfer). "Hi ha prou elements per dir que la seva actuació no ha estat normal i intentarem que es depurin responsabilitats", diu l'advocat de les plataformes, Eduard de Ribot.

La macroplanta, que la Generalitat ha frenat en sec, tindria cinc naus de formigó de 8 metres d'alçada, on es preveien tractar fins a 100.000 tones de residus l'any. Els ecologistes asseguren que el projecte per aixecar una macroplanta de residus al cor de l'Empordanet ha rebut una "estocada mortal" després que la Generalitat n'hagi tombat, i de manera categòrica, la declaració d'impacte ambiental. Aquesta decisió, de fet, no és l'única amb la qual el Govern s'ha oposat al projecte. I és que, ja abans, Urbanisme havia rebutjat de ple dona llum verda a la macroplanta.

Tot i que l'empresa promotora, Servitransfer, encara disposi d'un termini per presentar al·legacions, les entitats del territori es mostren convençudes que no prosperaran. "S'ha conclòs que l'impacte d'una instal·lació d'aquestes característiques al lloc on s'ha projectat, el paratge dels Ramals, seria crític", ha assegurat de Ribot.

A més, els ecologistes també sostenen que una macroplanta d'aquestes característiques tampoc té encaix en cap altre emplaçament de la comarca. "Sempre hem dit que aquest projecte, apart de ser una bestiesa, és de caràcter industrial, amb capacitat de tractar residus d'arreu de la demarcació de Girona; per tant, es tracta d'una activitat nociva i perillosa que en cap cas es pot ubicar al bell mig del medi natural", subratlla de Ribot.

La macroplanta de tractament de residus es volia aixecar en un paratge a tocar del jaciment dels Clots de Sant Julià (on ja hi ha una nau que acull una deixalleria). El projecte dibuixava un macrocomplex de 5.000 metres quadrats, format per cinc naus de formigó de 8 metres d'alçada, amb capacitat per tractar fins a 100.000 tones de deixalles per any. Entre d'altres, s'hi desballestarien vehicles i s'hi tractarien metalls, olis industrials i residus sanitaris.

Depurar responsabilitats

Els ecologistes asseguren que han hagut de fer una "lluita titànica" contra el projecte de la macroplanta. A més de presentar-hi nombroses al·legacions, l'oposició també s'ha fet sentir a peu de carrer, amb dues manifestacions.

A l'altre costat, però, sempre s'han trobat amb la postura de l'alcalde del municipi, Josep Sala, que ha defensat el projecte. Per això, ara, les entitats demanen que s'investigui la manera de fer tant del batlle com de l'ajuntament, perquè sospiten que s'han comès irregularitats greus.

Entre d'altres, els ecologistes no s'expliquen com, tot i les resolucions que li anaven en contra (d'Urbanisme i de Cultura), el consistori va voler tirar endavant els tràmits del projecte. A més, les plataformes també ressalten que, tot i haver-la sol·licitat, l'ajuntament no els ha donat mai informació sobre el projecte.

Però aquell punt sobre el qual els ecologistes posen més l'accent a l'hora de dubtar de l'actuació de l'alcalde és que, al darrere del projecte de macroplanta de residus, hi ha una empresa privada: Servitransfer. "Una empresa que consta d'un únic soci i que té un capital social irrisori, de poc més de 3.000 euros", ha precisat l'advocat Eduard de Ribot.

"Hi ha prou elements per dir que l'actuació i la constància de l'alcalde a favor d'aquest projecte no ha estat normal", precisa el lletrat. I hi afegeix: "D'entrada, perquè no és d'interès públic sinó que el promou un privat; però és que, a més, aquesta empresa té un únic soci i disposa d'un capital social inversemblant".

Per això, l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), SOS Empordanet i l'Associació de Veïns i Fills de Forallac -opositores al projecte- han demanat que s'obri una investigació perquè "es depurin responsabilitats".

De moment, encara no han decidit si presentaran denúncia davant la fiscalia en cas que ningú mogui fitxa. Però ja asseguren que no es quedaran de braços creuats. "Posarem en coneixement aquest llistat d'actuacions estranyes o poc regulars, i algú decidirà si són simples infraccions administratives o hi ha alguna cosa més al darrere", ha dit Eduard de Ribot.

D'altra banda, l'Associació de Veïns i Fills de Forallac també ha organitzat una jornada de debat aquest dissabte a l'ajuntament del municipi al voltant de la macroplanta de residus.