Girona donarà asil al periodista egipci Amir Ali

La ciutat s'adhereix a una xarxa internacional que dóna asil a escriptors i intel·lectuals amenaçats i perseguits pels seus ideals

Girona acollirà el periodista i blogger egipci Amir Ali, perseguit pel règim des del 2005 pels seus escrits crítics contra l'Islam i les altes autoritats religioses del país africà. El jove, que té 29 anys, va treballar pel diari a l'oposició al govern Mubarak i ha patit amenaces per part d'integristes islàmics. Després de fugir d'Egipte, Amir Ali viu ara a les Canàries i arribarà a Girona d'aquí a unes setmanes.

L'ajuntament li donarà asil i li proporcionarà habitatge durant un màxim de dos anys. Amb aquest acolliment, Girona s'afegeix a la llista de més de 40 ciutats membres d'una xarxa internacional -l'Icorn- que dóna asil a escriptors i intel·lectuals amenaçats i perseguits pels seus ideals. L'acolliment d'Amir Ali a Girona és fruit d'un acord a tres bandes, que han signat l'alcalde Carles Puigdemont i els representants de dues organitzacions internacionals, el PEN i l'Icorn. Totes dues entitats fa anys que lluiten per defensar la llibertat d'expressió i evitar que règims i dictadures persegueixin i silenciïn les veus d'intel·lectuals i escriptors.

El PEN -en anglès, bolígraf- és l'única organització mundial d'escriptors. A Catalunya, fa 90 anys que existeix (des del 1922) i, a partir del 2007, coordina el programa Escriptor Acollit. La iniciativa té com a finalitat donar asil a un escriptor perseguit i amenaçat pels seus ideals durant un termini d'entre un i dos anys.

El programa es porta a terme sota l'aixopluc de l'Icorn, sigles que en català signifiquen Xarxa Internacional de Ciutats Refugi. A Catalunya, Barcelona ja fa temps que forma part de la llista de més de 40 ciutats internacionals que integren la xarxa, i aquest dilluns Girona també s'hi ha adherit.

"Entrem a formar part d'una xarxa que ens fa créixer i que també forma part del nostre passat, perquè nosaltres també hem estat emissors d'escriptors refugiats", ha subratllat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, en referència als anys foscos de la repressió franquista. L'adhesió de Girona a l'Icorn i al programa Escriptor Acollit permetrà que, a partir d'aquest octubre, la ciutat doni asil a un periodista i blogger perseguit pel govern egipci, Amir Ali.

Perseguit pel règim i el govern egipcis

Ali, de 29 anys, és conegut pels seus punts de vista seculars i els seus escrits crítics -publicats al seu blog- sobre l'Islam i les altes autoritats religiosos d'Egipte. Entre d'altres, ha treballat per a 'Al-Ghad', el diari de l'oposició al govern de Hosni Mubarak, que va ser clausurat pel règim.

Des del 2005, el jove periodista ha patit amenaces i assetjament per defensar les seves idees (entre d'altres, per part d'extremistes islàmics). Va ser detingut dues vegades pel règim de Mubarak i, poc abans de la revolució del 2010, acusat de blasfèmia. Després de la revolució egípcia, el seu blog ha patit diversos atacs informàtics.

A partir de setembre de l'any passat, Amir Ali va haver d'abandonar Egipte, perquè les amenaces en contra seu van intensificar-se després de publicar un article en què donava suport a un estudiant detingut pel govern sota l'acusació d'insultar la religió. Des d'aleshores, ha rebut asil polític a l'estat espanyol i viu a les illes Canàries.

Més que un asil, un intercanvi

Samir Ali arribarà a Girona aquest octubre, on inicialment s'hi estarà un any (prorrogable a dos). Durant aquest temps, l'ajuntament li proporcionarà sou i habitatge.

La presidenta del PEN català, Carme Arenas, ha destacat que el programa no s'ha de concebre "només com una acollida, sinó també com un intercanvi" d'experiències. "És una gran oportunitat perquè intel·lectuals i escriptors amenaçats i perseguits també aportin una mirada diferent a aquells llocs on reben acolliment", ha subratllat Arenas.