Cadaqués reviu l'esperit surrealista de Dalí

La petita localitat empordanesa s'ha omplert de visitants per viure el primer festival de Catalunya dedicat a aquest àmbit

El surrealisme ha envaït Cadaqués. Una gimcana sobre la vida de Dalí a la recerca del tresor surrealista, un muntatge creat amb cadires personalitzades, guants de plàstic en forma de mà que s'il·luminen o rutes turístiques i teatralitzades pel paratge de Tudela i el Parc Natural del Cap de Creus. Fins i tot els restaurants ofereixen menús surrealistes.

Això són només algunes de la quinzena d'activitats originals que la Gran Gala del Surrealisme ofereix durant aquest cap de setmana. Un festival pioner a tot Catalunya que ha omplert els hotels de la població. "Cadaqués és el lloc del somni i la inspiració", ressalta una de les organitzadores de l'empresa italiana Sensorium, Marta Mandolini.

La mostra, dedicada al món del surrealisme, ha omplert de turistes el poble costaner de Cadaqués i les galeries d'art contemporani d'aquesta localitat. Segons el seu alcalde, Joan Figueres, tots els hotels del poble estan plens i han notat un increment d'entre 1.100 i 1.500 persones més en comparació amb un altre cap de setmana normal del mes de setembre. "Valorem molt positivament aquest festival que és el primer a la Costa Brava i a tot Catalunya i aporta una distinció", ha afirmat.

I és que la mostra, sota el lema 'Un nou somni del món,' ha arrancat amb força aquest dissabte al matí amb un esmorzar surrealista i les visites turístiques i teatralitzades pel Paratge de Tudela i el Parc Natural del Cap de Creus on s'ha explicat la vida d'un dels artistes de renom mundial, Salvador Dalí, que va viure a Cadaqués. Una figura artística que ha tingut un pes important en la planificació del festival. "Aquest poble és el lloc ideal per celebrar un festival així, és el poble dels somnis, el lloc perfecte per a la creativitat i la connexió entre diferents disciplines", ha ressaltat Mandolini.

I és que leimotiv del surrealisme ha servit per inspirar tota mena d'activitats i muntatges com circuits per les diverses galeries d'art, tallers, desfilades de moda, una gimcana, visites sensorials pel poble, un mercat amb productes creats amb materials reciclats o fins i tot un sopar de gala amb 200 comensals a la finca Ses Vistes de Port Lligat, davant de la casa on va viure Dalí, que servirà per recollir fons per a la restauració de la Torre de les Creus. Un esdeveniment on tots els assistents hauran de portar un barret, creatiu, fet per ells mateixos.

"A més de ser una gran aposta, serveix per desestacionalitzar el turisme i permet donar a conèixer l'ambient, el paisatge, la naturalesa i l'energia de Cadaqués que els que vivim aquí ho apreciem molt", ha assegurat la Mercè Donat, directora de Rutes Cadaqués i la persona que s'ha encarregat de crear algunes de les activitats de la mostra.

Tot i estar basat en el món del surrealisme i l'expressivitat artística, el festival també ha volgut relacionar-se amb el món del luxe i l'exclusivitat." Hem volgut unir gastronomia, turisme, art i deixar la nostra empremta en el poble", ha assegurat l'organitzadora de l'empresa Sensorium. La firma, d'Itàlia, està especialitzada en grans esdeveniments com la Setmana del Dibuix de Florència i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cadaqués i el Patronat de Turisme Costa Brava de Girona.

Des del consistori ja han avançat que esperen tornar a repetir l'experiència el proper any. En aquest sentit l'organització ha assegurat que ja estan treballant per fer una segona edició "més gran, més internacional i important". "El poble ha estat molt col·laborador, és una gran oportunitat i servirà com a punt de creació i divulgació per a molts artistes", ha subratllat Mandolini.