El Servei de Cuina de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) aposta per la introducció de noves varietats de peix de proximitat als menús dels pacients. S’estan fent proves per substituir peixos estrangers com l’halibut (peix blanc sense pell ni espines que prové d’Alaska) per espècies pesqueres mediterrànies. També s’està treballant conjuntament amb la Llotja de Palamós per introduir varietats com la canana (cefalòpode molt semblant al calamar però amb una pell més fosca i unes aletes més curtes) o el peix per a la sopa, entre altres.
Aquest producte, a més de fresc, té el valor afegit de la proximitat des del punt de vista mediambiental, així, quan es menja peix de les nostres costes estem afavorint i promocionant una pesca responsable i sostenible, una pesca de milla 0.
La cuina del Parc Hospitalari Martí i Julià ocupa una superfície de 600 metres quadrats i dona servei a tot el parc. Des de l’any 2004 s’han doblat els menús que se serveixen a pacients i treballadors. Actualment, s’elaboren cada any 320.000 menús per a pacients (esmorzars, dinars, berenars i sopars, gairebé 900 diaris) de l’Hospital Santa Caterina i de tots els serveis ubicats al Parc Hospitalari (Hospital de Dia d’Adults de Salut Mental, Hospital de dia d’Adolescents de Salut Mental, Residència els Til·lers, Centre d’atenció intermèdia La República, Unitat de Patologia Dual i Desintoxicació, Unitat de Referència per a Psiquiatria Infantil i Juvenil i Unitat d’Atenció als Trastorns de Conducta Alimentària).
La cap de Serveis Hotelers, Paola Estrada, subratlla “la complexitat dels menús perquè aquests s’adapten als requeriments de les diferents malalties, al·lèrgies o intoleràncies alimentàries”. Hi ha un total de 4 opcions de textura del menú, depenent del tipus de pacient i de la seva capacitat d’ingesta. Els menús van rotant cada quinze dies. “L’objectiu final és garantir les funcions nutricionals i a més a més, en dates com el Nadal, es fan menús especials tant pels pacients com pels treballadors”, afegeix.
La cuina treballa amb un suport informàtic que li detalla què pot menjar cada pacient. Són els professionals assistencials que atenen el pacient (personal mèdic, infermeria, dietistes ...) qui pauta la dieta del malalt quan ingressa. La indicació arriba a la cuina, és revisada pels dietistes i després ja es procedeix a la seva elaboració. A primera hora del matí es fa l'estimació dels àpats que s'hauran de fer, i abans de l'emplatat es torna a fer un recompte. Cada safata correspon a un pacient i ja especifica les característiques que ha de seguir el menú. Abans de servir-se passa per un control de qualitat.