La UdG estrena una nova embarcació per experimentar amb robots en el mar

La majoria de vehicles submarins de l'Estat s'han fabricat a Girona

El Centre d’Investigació en Robòtica Submarina (CIRS) de la Universitat de Girona (UdG) ha inaugurat aquest migdia la nova embarcació científica Sextant II al Port de Sant Feliu de Guíxols. El Sextant II és una nova adquisició de la Unitat de Tecnologia Submarina (UTS) dels Serveis Tècnics de Recerca (STR) de la UdG, una unitat que gestiona i comparteix els equipaments i infraestructures d’investigació del CIRS i que té seu al Parc de Recerca i Transferència (PRI).

Els gairebé 12 metres d’eslora de la nova embarcació amplia les possibilitats d’experimentació en robòtica submarina. La configuració de l’embarcació permet treballar amb seguretat amb diversos submarins alhora i disposa d’una motorització híbrida que, en condicions favorables del mar, permet treballar sense generació d’emissions contaminants. El Sextant II pot donar servei al conjunt de la comunitat científica de manera que podrà ser emprat en àmbits com la biologia marina o la monitorització mediambiental.

L’acte d’inauguració ha comptat amb el rector de la UdG, Quim Salvi; l’alcalde de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; el subdelegat del Govern a Girona, Pere Parramon; la directora general de Ports de la Generalitat de Catalunya, Esther Roca, i el director del CIRS, Pere Ridao.

El rector de la UdG, Quim Salvi, ha posat l’accent en el caràcter internacional del CIRS, que col·labora “entre i amb els millors grups de recerca en ciència i tecnologia en robòtica submarina”. “Robots construïts i desenvolupats a la UdG s’estan venent arreu del món” ha reblat Salvi. Així mateix, ha exposat el doble objectiu de la investigació del centre. “Es fa recerca pensant en el desenvolupament científic amb el propòsit que tingui una aplicació en benefici de la ciutadania” ha detallat.

Per la seva banda, l’alcalde de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha elogiat la tasca investigadora que promou la UdG, i celebra que el port base del vaixell Sextant II estigui a Sant Feliu de Guíxols. “Des de la nostra ciutat valorem la tasca investigadora, l’experimentació, la formació i la transmissió del coneixement. Amb aquesta trobada d’avui es confirma novament la voluntat de servei a la comunitat que tenim, en general, totes les administracions, i sapigueu que Sant Feliu de Guíxols sempre estarà al vostre costat”, ha dit.

El subdelegat del Govern a Girona, Pere Parramon, considera que es tracta d’una iniciativa “essencial per afrontar els grans reptes del nostre temps”. “El compromís de l'Estat, la dedicació de les universitats, el talent investigador i la col·laboració internacional són claus per construir un futur just, sostenible i innovador” i ha afegit que “no podem avançar com a societat si no treballem plegats”. La Sextant II “és un exemple de com la ciència pot ser un motor de canvi i un pont entre institucions, territoris i disciplines”.

La directora general de Ports de la Generalitat, Esther Roca, ha anunciat que “estem treballant amb el nou Conveni de col·laboració entre Ports de la Generalitat i la Universitat de Girona perquè  l’embarcació Sextant II de recerca submarina disposi d’un amarrador al port de Sant Feliu de Guíxols per fer les seves tasques d'investigació” . 

El catedràtic de la UdG Pere Ridao, director del CIRS, ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa de la nova infraestructura “aquesta embarcació ens permetrà desenvolupar i provar tecnologies innovadores de robòtica submarina que són essencials per explorar i protegir els ecosistemes marins”. Ridao també ha volgut posar en valor el suport rebut per part de Ports de la Generalitat i el Port de Sant Feliu de Guíxols.

El Sextant II ha estat finançat pel projecte “Infraestructura para el Desarrollo, Experimentación y Explotación de Flotas de Robots Submarinos" (ref. EQC2021-007220-P), amb fons del  Ministeri de Ciència i Innovació (MICIN/AEI/10.13039/501100011033) i la Unió Europea, a través dels fons NextGenerationEU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). L’ajut també ha permès dur a terme obres d’ampliació a la piscina de proves del CIRS que es preveu que acabaran a finals d’any.