La 6a Supertransversal del Fòrum Carlemany aplega 200 directius

Les ponències han versat en conscienciar les empreses sobre la importància de la reindustrialització

El Fòrum Carlemany ha celebrat la 6ª edició de la Supertransversal amb la participació de prop de 200 directius i directives, la xifra més elevada des que aquest esdeveniment es va posar en marxa el 2019.

Hi han estat representades 85 de les 117 empreses de les comarques gironines que actualment estan associades a l’entitat. Sota el lema ‘Europa a la cruïlla: Reindustrialitzar per liderar un món en transformació’, l’esdeveniment s’ha fixat l’objectiu de conscienciar als empresaris gironins sobre la importància de la reindustrialització com a estratègia clau per millorar l’economia, augmentar la competitivitat i afavorir el benestar de la població.

La jornada ha comptat amb les ponències de reconeguts experts en la matèria com Esteve Almirall, professor d’ESADE i doctor del Centre d’Innovació de les Ciutats; Oriol Alcoba, director general d’Indústria de la Generalitat; Vicenç Aguilera, conseller d’EV Motors; Pere Calef, president d’Ebro Factory, i Xavier Marcet, president de Lead to Change.

Entesa la reindustrialització com el procés econòmic, social i polític d’organitzar els recursos nacionals perquè indústries que han abandonat un país o un territori s’hi tornin a establir, els ponents van ajudar a conèixer de primera mà quina és la situació actual d’aquest àmbit i posar damunt de la taula els reptes que es plantegen de cara al futur a curt, mitjà i llarg termini. Com és habitual en aquesta trobada, els assistents van disposar d’una hora per dividir-se en grups de treball per debatre i compartir experiències a partir del ‘benchmarking’ sobre la temàtica principal, buscant possibles solucions i aplicacions a les seves respectives companyies.

La 6ª Supertransversal, que va comptar amb el patrocini del Banco Santander, va inaugurar el programa de ponències amb una xerrada a càrrec d’Esteve Almirall, professor d’ESADE de Barcelona i doctor del Centre d’Innovació de les Ciutats, va parlar de la reindustrialització des d’un punt de vista geopolític, exposant-ne els reptes i disrupcions per intentar comprendre quin futur li espera. Oriol Alcoba, director general d’Indústria de la Generalitat, va ser l’encarregat de posar en coneixement dels assistents el context internacional i les seves tendències, l’estratègia a seguir i els programes de la política industrial, centrant-se en el cas concret de Catalunya.

La presentació d’un cas pràctic va anar a càrrec de Vicenç Aguilera i Pere Calaf, que van donar a conèixer el projecte Ebro Factory. Aquesta iniciativa comporta la unió de l’empresa xinesa Chery i la catalana EV-Motors amb la finalitat de fabricar el cotxe elèctric Ebro a la Zona Franca de Barcelona, un clar exemple de reindustrialització de l’antiga fàbrica de Nissan. El projecte espera produir 20.000 unitats l’any 2025 i, alhora, retenir els més de 1.200 llocs de treball perduts.

Xavier Marcet, president de Lead to Change, va abordar la situació de les empreses des d’una perspectiva humanística i va explicar que una eina destacada per a liderar la reindustrialització és el management, entesa com aquell procés que dirigeix i guia les operacions d’una organització per fer realitzar els objectius establerts.

Sandra Masoliver, presidenta del Fòrum Carlemany i CEO de Masoliver, va tancar la jornada assenyalant que la reindustrialització ha estat, és i ha de ser una “estratègia prioritària per als països europeus” i una eina indispensable per “augmentar la competitivitat global, millorar l’economia i afavorir el benestar de la població”. “Entre els anys 2000 i 2020 el nostre continent ha perdut un 20% del seu teixit industrial. Innovació i tecnologia seran dues peces clau per fer créixer la indústria i afrontar els grans desafiaments, cercant al mateix temps un model que sigui sostenible per al medi ambient”, va afegir.

També va valorar molt positivament el rècord d’assistència, amb prop de 200 directius i directives presents. “Aquest any referma la voluntat que tenim de compartir el nostre potencial i els grans reptes del moment”, va dir, abans de recordar que la de dijous passat ser la seva última Supertransversal com a presidenta, ja que el seu mandat i el del vicepresident Joan Castell finalitzaran el mes de juny de l’any vinent.

L’elevat número d’assistents i les 85 empreses participants representen els millors números de la Supertransversal, que va néixer el 2019 i ha anat creixent i evolucionant amb el temps. L’any passat va acollir representants de 78 companyies i 180 directius, sota el lema ‘Hackejant el futur: Innovar en l’era de la IA’. En d’altres edicions també s’han abordat temes com el talent femení a les indústries, la gestió del coronavirus, el moviment Bcorp i conclusions pràctiques sobre com aplicar a l’empresa del futur els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a l’agenda 2030.