Rebuig als projectes eòlics marins al Golf de Roses en una trobada a l’Escala

Desenes de persones van assistir a una ponència de Jaume Darné

Desenes de persones van reunir-se aquest dissabte, 16 de novembre, al CER de l’Escala (Alt Empordà) per analitzar l’impacte dels projectes eòlics marins comercials al Golf de Roses, inclosos dins el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim de Catalunya (PLEMCAT).

L’acte, organitzat per l’associació mediambiental Mundus Omnium amb el suport de la plataforma NoAlPLEMCAT, va comptar amb la ponència de Jaume Darné, enginyer de telecomunicacions i membre de la Plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí.

Durant la xerrada es van exposar els riscos dels macroprojectes sobre la biodiversitat del Golf de Roses, un dels entorns més valuosos del Mediterrani. Segons les entitats presents, la industrialització d’aquesta zona posaria en perill ecosistemes sensibles i espècies protegides. També es va debatre sobre l’impacte en el turisme, una peça clau per a l’economia local, alertant que la pèrdua del paisatge natural podria desincentivar les visites a la zona.

Altres sectors, com la pesca i l’agricultura, també es veurien afectats segons experiències prèvies en territoris amb instal·lacions similars, com el parc eòlic flotant de Viana do Castelo (Portugal) o els parcs terrestres de Tarragona.

Les entitats critiquen que l’estudi mediambiental del POEM no va detallar suficientment aquests impactes abans de classificar la zona LEBA-1 del Golf de Roses com a “potencial” per a l’eòlica marina.

Exigència de claredat als governs locals

A la trobada també es va posar de manifest la passivitat d’alguns ajuntaments afectats per aquest projecte i es va demanar que es posicionin de manera clara. Segons Mundus Omnium, la falta d’oposició pot afavorir que els promotors seleccionin l’Empordà per instal·lar-hi les infraestructures

En aquest sentit, les entitats promouen el lema “Renovables per a l’autoconsum i en zones degradades, sí; macrorenovables, no” per fer visible el seu rebuig a la industrialització del territori.

Mundus Omnium, fundada a l’Escala, es defineix com una entitat compromesa amb la defensa del medi ambient i amb la implicació ciutadana per evitar que projectes com aquests afectin el patrimoni natural i econòmic de la zona.