Girona acull un taller participatiu per millorar les eines digitals en salut amb pacients de la Regió Sanitària
Una vintena de pacients col·laboren en un projecte per crear un Decàleg de bones pràctiques en salut digital, impulsat per la Generalitat, el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya.
Aquest dimarts, una vintena de pacients de la Regió Sanitària Girona han participat en un taller sobre el disseny d’eines digitals de salut, amb l’objectiu de millorar la usabilitat i eficàcia de les aplicacions mòbils en aquest àmbit. Aquesta sessió forma part d’un projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya, el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, la Fundació TIC Salut Social i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb la finalitat d’involucrar els usuaris en el desenvolupament de les eines digitals que utilitzen per a la seva cura.
La iniciativa, que comptarà amb un Decàleg de bones pràctiques en processos participatius en salut digital (e-Health), pretén recollir les necessitats i suggeriments dels usuaris perquè aquestes aplicacions s’ajustin millor a les seves demandes reals. Per fer-ho, s’apliquen metodologies de pensament de disseny, com el Design Thinking, dins del marc de la Guia de Participació en Salut, basada en el Marc de Participació Ciutadana en Salut de la Generalitat.
La participació dels pacients, clau per millorar les aplicacions de salut
Aquesta sessió a Girona és la segona del projecte, després de la primera trobada, que va tenir lloc el passat 29 d’octubre a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. El programa continuarà amb altres tallers participatius a Tarragona, Sabadell i una sessió telemàtica, i es preveu que al març es faci una sessió per presentar els resultats finals i el Decàleg.
Amb aquesta iniciativa, es vol abordar un dels principals reptes en la salut digital: l’alta desinstal·lació d’aplicacions mòbils de salut, de les quals més de la meitat es desinstal·len al cap d’un mes de la seva descàrrega. Els usuaris es queixen sovint de la manca de funcionalitats útils o de la dificultat d’ús, fet que comporta un baix compromís amb les aplicacions de salut. Incorporar les opinions dels pacients és, doncs, essencial per ajustar aquestes eines a les seves necessitats reals i millorar la seva eficàcia.
El projecte de cocreació ha seleccionat els participants a través de la Regió Sanitària Girona i del Consell Consultiu de Pacients, incloent-hi persones de diverses associacions socials i cíviques del territori.