Diversos càmpings gironins han estat identificats amb risc d’inundació segons els mapes de l’Agència Catalana de l’Aigua, amb un càmping al Port de la Selva (Alt Empordà) en situació de risc més elevat.
Altres càmpings, situats principalment a l’Alt Empordà, la Selva, el Ripollès i la Garrotxa, es troben en una franja de risc mitjà-alt, segons les dades presentades pel Govern de Catalunya ahir.
Segons ha explicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, s’estan aplicant mesures “quirúrgiques” i avaluant la situació de cada càmping per protegir la seguretat dels usuaris. Si en algun cas es constata que no es poden aplicar proteccions estructurals, la Generalitat estudiarà opcions com compensacions o el trasllat a zones no inundables.
Tanmateix, Paneque ha garantit que les decisions es prendran amb “determinació” i en col·laboració amb el sector per garantir la seguretat de les persones.
Llistat de càmpings gironins en situació de risc
El següent llistat mostra els càmpings que es troben en situació de risc mitjà-alt a la demarcació de Girona:
- Port de la Selva (Alt Empordà): Càmping amb el nivell de risc més elevat.
- Blanes (Selva): Blanc d’Eivissa, Roca, Cavall Mar, S’Abanell, La Masia, Reina Maris, Pinar, Solmar, Vora-Mar, Bella Terra, Blanes.
- Castelló d’Empúries (Alt Empordà): Castell Mar, Nàutic Almatà.
- Roses (Alt Empordà): Rodas, Salatà, Joncar Mar, Ampurdanés.
- Riudarenes (Selva): Càmping de Riudarenes.
- L’Escala (Alt Empordà): Càmping de l’Escala.
- Sant Pere Pescador (Alt Empordà): Riu.
- Ripoll (Ripollès): Solana del Ter.
- Colera (Alt Empordà): Sant Miquel.
- Montagut i Oix (Garrotxa): Els Alous.
Actuacions del Govern i compromís del sector
Paneque ha remarcat que s’actuarà de manera específica en cadascun dels càmpings, però si es detecta una situació en la qual no es pot garantir la seguretat amb estructures de contenció o altres mesures d’autoprotecció, el Govern podria valorar opcions com el trasllat.
Aquesta setmana, el conseller d’Empresa, Miquel Sàmper, s’ha reunit amb el president de la Federació de Càmpings de Catalunya, i Paneque ha destacat la predisposició del sector a col·laborar en la implementació de solucions.
Actualització dels mapes de risc
Encara que el Govern preveia tenir els mapes de risc d’inundació actualitzats el desembre de 2024, l’augment de fenòmens meteorològics extrems ha portat les autoritats a treballar per avançar el procés. “No s’entendria que no actuéssim amb màxima celeritat en una qüestió com la seguretat de les persones”, ha assenyalat Paneque.
En conjunt, el Govern preveu completar l’estudi de cadascun dels 16 càmpings en situació de risc elevat a Catalunya, dels quals la majoria es concentren al Pirineu i Alt Pirineu, així com en zones del litoral gironí.