8 anys i mig de presó per encarregar a tres sicaris que matessin el seu marit

Un dels advocats del cas podria ser culpable d'un delicte d'obstrucció a la justícia

Fiscalia, acusació i defenses han pactat un pena de 8 anys i mig de presó per a la dona del forense gironí que va encarregar a tres sicaris que el matessin a trets.

Alicia Pagan, Edwin José Cabra, Juan Carlos Hernández àlies 'el Humilde i Luis Maria Santos han admès que van "elaborar un pla" per assassinar Ernesto Luis González. El 8 d'octubre del 2009 el van portar fins a una zona aïllada de Lloret de Mar, li van disparar cinc trets i el van colpejar amb una pedra.

La víctima va sobreviure. Per als tres sicaris han pactat 7 anys i mig de presó per intent d'assassinat. El forense és un vell conegut de la justícia, l'any 2010 el van condemnar per simular la mort de la seva mare per no anar a treballar.

La seva esposa ha reconegut que va ordir un pla per assassinar-lo. El mes de juliol del 2009 Alicia Pagan va decidir acabar amb la vida del seu marit contractant uns sicaris. Per això, es va posar en contacte amb Juan Carlos Hernández àlies 'el Humilde', a qui va encarregar que busqués una persona capaç de dur a terme el pla. Uns dies després, 'el Humilde' va portar una tercera persona al grup, Edwin José Caba, que va acceptar l'encàrrec.

Els tres acusats es van reunir en diverses ocasions per negociar els termes del crim. Finalment, van acordar que Edwin José Caba buscaria una quarta persona, que seria l'encarregada d'executar el crim. Així, el quart acusat, Luis Maria Santos, es va afegir al grup.

Tots i cadascun dels acusats han reconegut aquest dilluns que "van elaborar un pla per acabar amb la vida d'Ernesto Luis González". Van fixar una data per al crim: el 4 d'octubre del 2009, però no va sortir bé i van haver de posposar l'assassinat per al 8 d'octubre.

Aquell dia, i seguint el pla, la dona va fer d'esquer. Cap a les 10 de la nit, va convèncer al seu marit perquè l'acompanyés a una suposada reunió de feina. Alicia Pagan va posar com a pretext que havia quedat amb un del processats per tancar un negoci relacionat amb la venda de samarretes que ella mateixa dissenyava. Amb aquesta excusa, van pujar al cotxe i van passar a recollir dos dels acusats, Edwin José Caba i Luis Maria Santos, que es van asseure a la part de darrere del vehicle. 

Plegats, van anar fins a una zona aïllada de Sant Pere del Bosc, de la localitat de Lloret de Mar (Selva). Quan el metge forense va aturar el cotxe, va veure pel mirall retrovisor que l'home que seia darrere seu portava una arma de foc, un revòlver. En aquell moment, Santos va recolzar l'arma de foc en la seva nuca i va disparar dues vegades. Amb la intenció de rematar-lo, va descarregar dues bales més contra el cap de la víctima, que va caure a terra. Com que va veure que encara era viu, va disparar de nou però aquesta vegada no va encertar en el blanc.

Llavors, el va començar a apallissar clavant-li puntades de peu a les costelles mentre l'altre acusat, Edwin José Caba, agafava una pedra per colpejar-lo a la zona occipital del crani. El quart acusat, Juan Carlos Hernández, els esperava en un altre cotxe per fugir del lloc. Malgrat els trets i la pallissa, la víctima va sobreviure. Com a conseqüència de les ferides, el van haver d'intervenir quirúrgicament per treure les bales que havien quedat allotjades al cap. També va patir diverses contusions, hemorràgies, fractures i erosions en diverses zones del cos. En total, va estar ingressat 6 dies a l'hospital i va estar de baixa 84 dies.

Fiscalia, acusació particular i defenses han arribat a un acord. Per a Alicia Pagan han pactat una pena de 8 anys i mig de presó per un delicte d'intent d'assassinat amb un agreujant de parentiu. Per als tres sicaris han acordat una condemna de 7 anys i mig per la temptativa d'assassinat. Inicialment, s'enfrontaven a penes d'entre 12 anys i 14 anys i 29 dies de presó.

Fingir la mort de la mare per no anar a treballar

La víctima, Ernesto Luis González Riscos, és un vell conegut de la justícia. Durant un temps, va treballar com a metge forense però el van expulsar després que simulés la mort de la seva mare per justificar incompareixences als jutjats. El 14 de gener del 2010, el Jutjat penal número 4 de Girona el van condemnar a 21 mesos de presó i a pagar una multa de 8.400 euros per un delicte continuat de falsificació de document oficial i per obstrucció a la justícia. Ell mateix va falsificar el certificat de defunció de la seva mare i els justificants mèdics que acreditaven que estava malalta.

A més, també hi ha un procediment obert contra ell per un cas de violència domèstica. S'enfronta a una pena de 5 anys de presó acusat de maltractar la seva exparella, l'ara condemnada per intent d'assassinat Alicia Pagan.

Un advocat, investigat per obstrucció a la justícia

La presidenta del tribunal, Fátima Ramírez Souto, ha demanat al jutjat d'instrucció que investigui si un dels advocats de la defensa és culpable d'un delicte d'obstrucció a la justícia. El lletrat Jaume Pararols, que representava Luis Maria Santos, no ha comparegut al judici al·legant que aquest dilluns al matí tenia un judici de faltes per un alcoholèmia a la Bisbal d'Empordà. A més, també ha justificat l'absència adduint que no havia tingut accés al sumari.

Tenint en compte que el d'aquest dilluns era un judici assenyalat des de feia temps i una causa amb quatre presos per a qui en un mes venç el temps de presó provisional i haurien de quedar en llibertat, la presidenta de la secció tercera de l'Audiència de Girona ha considerat que Pararols pot haver comès un delicte d'obstrucció a la justícia i ha demanat al jutjat que obri diligències. Per aquest delicte es podria enfrontar a una pena d'entre tres i sis mesos de presó. A més, el tribunal també enviarà una queixa al Col·legi d'Advocats de Girona perquè decideixi si cap aplicar algun tipus de mesura disciplinària.

L'absència de Pararols ha obligat a fer una primera vista de suspensió del judici, durant la qual el tribunal ha entès que el fet de no comparèixer era una renúncia a la defensa. Per això, Santos ha designat un nou advocat entre els tres defensors que sí que han comparegut: Benet Salellas, Marisa Fernánez i Nicolau Canela. Finalment, ha estat Salellas qui s'ha encarregat de defensar el processat. "El tribunal ja havia buscat nova data per d'aquí quinze dies per celebrar el judici abans que s'acabés el temps de presó provisional, al final hem pogut arribar a un acord raonable", ha afirmat Salellas.