Un grup inversor de Dubai compra l'Skydive d'Empuriabrava

La injecció de capital permetrà remodelar totalment les instal·lacions en els propers tres anys

Els propietaris del centre de paracaigudisme Skydive d'Empuriabrava (Alt Empordà) van rebre una proposta de compra d'un grup inversor de Dubai el 2012 que, finalment, s'ha acabat concretant. La injecció de capital, que ha liderat el príncep hereu de Dubai -molt aficionat a la pràctica d'aquest esport- permetrà fer una remodelació total de les instal·lacions que funcionen des de fa 27 anys. 

L'operació consisteix en un canvi d'accionariat, tot i que la gestió continuà en mans dels anteriors propietaris. El director general de l'Skydive Empuriabrava, Jaume Comas, ha explicat que ja s'han fet unes primeres obres d'adequació de l'accés amb diners del grup inversor i que les aportacions aniran arribant a mida que avancin les obres. Comas no ha volgut concretar la xifra total de la inversió perquè ha assegurat que el projecte per remodelar i ampliar el centre encara no està acabat i ha afegit que no donaran a conèixer la xifra fins que tot estigui tancat.

De moment, Comas ha detallat que es vol desmuntar l'actual hangar i construir-ne tres de nous -de 1.500 metres quadrats cadascun-, ampliar i remodelar la zona d'aparcament, construir noves instal·lacions d'oci -com pistes de futbol, volei o una piscina o una aula per a fer classes- i fer un "rentat de cara" general a tot el centre. "Volem fer que les famílies que vinguin es puguin quedar a passar el dia aquí i tinguin per fer de tot", ha explicat Comas.

Amb aquesta posada al dia del centre de paracaigudisme, els seus responsables asseguren que pot convertir-se en el referent mundial. Actualment, el centre d'Empuriabrava ja és líder a Europa però encara té un competidor a Arizona, als Estats Units. Allà, la mitjana de salts anuals és de 120.000 i a Empuriabrava és de 100.000, tot i que puntualment es va arribar un any als 132.000. Amb la inversió del grup de Dubai, els responsables de les instal·lacions consideren que estaran en disposició de ser el centre de referència a nivell mundial. Amb la compra del darrer avió, el centre compta ja amb tres avions amb capacitats per a 9, 15 i 29 places.

Impuls per a l'economia local

Actualment treballen a l'Skydive d'Empuriabrava una cinquantena de persones, i al pic de l'estiu la plantilla s'apuja fins als 70. Amb les obres per remodelar i ampliar el centre, el director general calcula que podran generar una vintena més de llocs de treball.

Malgrat que no han fet cap estudi per quantificar-ho, Comas ha insistit que amb l'impuls que donaran al centre vindran més saltadors encara d'arreu del món i això es traduirà amb més pernoctacions a la zona. 
L'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí, ha destacat que la pràctica del paracaigudisme es fa durant tot l'any i, per això, permet desestacionalitzar la temporada turística. Sanllehí ha recordat que, a tocar de l'Skydive -tot i ser d'uns altres propietaris- hi ha el túnel del vent. Es tracta d'un simulador inaugurat el novembre de 2012 que serveix no només per aquells que es vulguin acostar a la pràctica del paracaigudisme sinó també per als professionals que, en dies de mal temps, no poden entrenar-se a l'aire lliure. "Crec que el conjunt de l'aeròdrom, l'Skydive, el túnel del vent, l'oferta turística i el paisatge ha acabat convencent els inversors, a qui estem molt agraïts", ha destacat.

A la presentació del projecte també hi ha assistit el director general d'Esports, Ivan Tibau, que ha celebrat també la compra per part dels inversors de Dubai i ha defensat que Catalunya és "terra d'acollida" i que el Govern és "business friendly".

A la recerca de dos records mundials

Aquesta setmana s'han donat cita a l'Skydive d'Empuriabrava més de 300 saltadors de 24 països diferents amb l'objectiu d'aconseguir dos records mundials en l'anomenada Skydive European Challenge Empuriabrava.

El primer record a aconseguir és en la modalitat freefly, i consisteix en aconseguir la formació més gran a Europa en aquest estil. Els saltadors van de caps per avall i aconsegueixen velocitat entre 200 i 350 km/h. Han de saltar des de set avions diferents i aconseguir fer una figura. L'actual record està establert en 80 persones en la mateixa formació (aconseguit el 2011 a Empuriabrava) i ara la idea és arribar als 108.

El segon record a batre és en la modalitat seqüencial. Es tracta d'aconseguir formar dues figures diferents -agafats de les mans- en un mateix salt entre més de 100 paracaigudistes. El record a Europa està en 102 i, si ho aconsegueixen fer amb més de 106 saltadors, hauran superat el record mundial.