Girona i Castelló d’Empúries entre els municipis gironins amb risc d’inundació

El municipi de l'Alt Empordà segueix sense pla d’actuació per fer front a aquests episodis

La demarcació de Girona té diversos municipis que es troben en zones inundables i que, per tant, tenen l’obligació de disposar d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) específic per a riscos d’inundació.

Protecció Civil alerta que Girona és un dels municipis gironins amb més població en zones d’alt risc d’inundació, on gairebé 20.000 persones viuen en àrees potencialment afectades, representant prop del 20% del total dels habitants de la ciutat.

A Castelló d’Empúries, que també es troba dins de les zones de risc molt alt d’inundació, les autoritats encara no han elaborat un PAM per a la protecció en casos d’inundacions, tot i la necessitat urgent.

Aquesta situació és comuna en altres municipis catalans, i es preveu una inversió de 20 milions d’euros per part del Govern per garantir que totes les localitats obligades comptin amb un pla homologat en els pròxims dos anys.

Situació a la resta de Catalunya: un risc per a 110.000 persones

En total, el 9% de la població catalana viu en zones inundables, amb més de 110.000 persones situades en àrees amb un risc extrem d’inundacions fluvials cada 10 anys. Segons el Servei de Protecció Civil, Catalunya té un total de 521 municipis obligats a tenir un PAM, però només 225 el tenen actualitzat i en vigor.

De fet, dels 296 restants, 58 no han elaborat mai aquest pla i 238 el tenen caducat, amb alguns casos d’antiguitat significativa com Ribes de Freser, que té el pla pendent de renovació des del 2009.

Entre els municipis amb més població en zones de risc hi ha Lleida (11.059 veïns), Deltebre (10.539), Pineda de Mar (7.046) i Tortosa (6.115). En localitats com Deltebre, on el 91% dels habitants es troba exposat a possibles inundacions, el PAM també requereix actualització.

L’impacte del canvi climàtic i les inundacions pluvials

Les dades recents apunten a una tendència d’increment en les inundacions pluvials, especialment en zones urbanes del litoral català. Segons Protecció Civil i l’ACA, el canvi climàtic està generant episodis de pluges intenses i localitzades, com les de la recent Dana, que posen a prova la resiliència dels municipis i accentuen la necessitat d’infraestructures de gestió d’aigües pluvials per evitar emergències futures.