Allò que ja s'anticipava al setembre, durant l'octubre s'ha fet evident. Com una roda que cíclicament es va repetint, la fi de la temporada alta impacta de ple damunt l'economia gironina. Perquè no tan sols augmenta l'atur, sinó que també es destrueix ocupació (sobretot, al sector serveis).
Segons les dades que periòdicament fa públiques el Ministeri de Treball, aquest octubre l'atur ha crescut un 2,7% a les comarques gironines. Percentualment, és l'increment més alt que s'ha registrat a tota Catalunya (on de mitjana, la desocupació ha pujat un 0,88%). A Barcelona, el mes es tanca amb un 0,34% més de desocupats; a Lleida, amb un 1,92%, i a Tarragona, amb un 2,48%.
Si el percentatge es trasllada en xifres, les comarques gironines han sumat 797 desocupats més a l'octubre. La gran majoria, al sector terciari (símptoma de la dependència que l'economia gironina té del turisme). Perquè gairebé nou de cada deu persones que s'han apuntat a llistes -en concret, 691- provenen de l'hostaleria, el comerç o bé han fet temporada en hotels i càmpings.
Si es passa la lupa per la resta de sectors, i ja a molta més distància, als serveis el segueixen l'agricultura (que aquest octubre suma 40 aturats més) i la indústria (que tanca el mes amb 28 desocupats més). Per contra, tot i que de manera molt minsa, la construcció redueix aturats (però tan sols 16) i, per últim, hi ha 54 persones sense cap ocupació anterior que s'han apuntat a llistes.
Més de 30.000 aturats
En global, a les comarques gironines, aquest octubre s'ha tornat a superar la barrera dels 30.000 desocupats. En concret, a la demarcació ara hi ha 30.274 persones que busquen feina. Són, això sí, 135 menys que l'any passat (cosa que traslladat en percentatges suposa un descens del 0,44%).
De tots els desocupats, la majoria es concentren al sector serveis (20.998). Al terciari, el segueix la indústria (amb 3.485 desocupats), la construcció (2.676) i l'agricultura (678). Per últim, a comarques gironines hi ha 2.437 aturats a qui no els consten feines anteriors.
Més de la meitat dels aturats -en concret, el 56%- són dones (17.169). L'estadística del Ministeri també recull que, de tots els qui busquen feina a comarques gironines, hi ha 2.588 desocupats que tenen menys de 25 anys.
Més destrucció d'ocupació
En paral·lel a l'augment de l'atur, l'entrada en temporada baixa també porta aparellada la pèrdua de llocs de treball. I en aquest cas, les dades que ho reflexin són les d'afiliació a la Seguretat Social. Perquè com recull l'estadística del Ministeri d'Inclusió, durant aquest octubre a les comarques gironines s'han destruït 7.979 llocs de treball (que s'afegeixen als més de 16.000 que ja es van perdre al setembre).
En concret, a la demarcació, el mes d'octubre s'ha tancat amb 360.867 afiliats a la Seguretat Social). Són un 2,16% menys dels que hi havia a finals de setembre (quan la xifra va situar-se en 368.846)
En comparació amb l'octubre del 2023, però, encara s'està per sobre de les xifres que hi havia aleshores. Perquè llavors, a les comarques gironines, el mes es va tancar amb 351.204 afiliats a la Seguretat Social.
I per contradictori que pugui semblar, tot i que l'atur puja i es continuen perdent llocs de treball, l'octubre es tanca amb més contractes signats. Al llarg del mes, a la demarcació se n'han rubricat 24.553. Això suposa un increment de l'11,04% en comparació amb els que es van signar al setembre. En concret, aquest octubre se n'han signat 2.441 més (dels quals pràcticament la meitat, 11.227, han estat indefinits).