L'índex de preus de consum cau quatre dècimes fins l'1% a l'agost

La inflació baixa a l'1,7% a Catalunya i a l'1,5% a tot l'Estat per la disminució del preu dels carburants

L'índex de preus de consum (IPC) ha caigut a quatre dècimes fins l'1% a l'agost a les comarques de Girona, segons ha publicat aquest dijous l'Institut d'Estadística espanyol (INE). La inflació ha caigut a l'1,7% a l'agost a Catalunya, quatre dècimes menys que al mes anterior. A nivell de l'Estat, la inflació ha baixat fins a l'1,5% a l'agost, tres dècimes menys que al juliol, segons l'INE.

El grup amb més influència en la baixada de preus ha estat el del transport, amb una taxa del -0,4%, gairebé dos punts per sota de la del mes passat. Aquesta disminució és conseqüència de què els preus dels carburants i lubricants han augmentat menys aquest agost que el mateix mes del 2012.

També han baixat cinc dècimes els preus de l'apartat 'altres serveis' de l'IPC. Per contra, els preus de l'apartat 'habitatge' presenta una variació anual del -0,3%, quatre dècimes per sobre del mes anterior, a causa de l'increment dels preus de l'electricitat. A part d'aquesta pujada, es manté estable el preu del gasoil per a calefacció enfront a l'augment registrat a l'agost de l'any passat.


La taxa de variació anual de la inflació subjacent (l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix una dècima fins a l'1,6%, i se situa una dècima per sobre de l'IPC general, segons ha publicat l'INE.

La taxa anual de l'IPC disminueix en totes les comunitats. Els descensos més grans s'han produït a Cantàbria (2,0%) i a la Comunitat Foral de Navarra (1,2%), amb baixades de sis dècimes. Per la seva banda, La Rioja presenta el menor descens en la seva taxa anual, d'una dècima, fins l'1,5%.

A l'agost, la taxa de variació mensual de l'IPC general és del 0,3%. L'habitatge ha registrat una variació del 0,8%, com a conseqüència de l'augment dels preus de l'electricitat. L'apartat 'oci i cultura' registra una taxa de l'1,1%, que s'explica per la pujada dels preus del viatge organitzat, habitual en aquesta època de l'any.

Els aliments i begudes no alcohòliques han registrat una variació del 0,4%. En aquest comportament, destaquen les pujades dels preus de les fruites fresques i, en menor mesura, les carns. Així mateix, cal ressenyar la baixada dels preus de les llegums i hortalisses fresques.