Més de 118.000 alumnes gironins omplen les aules en l'inici de les classes

El curs escolar 2013-2014 arrenca amb 1.138 estudiants més

El nou curs escolar ha arrencat aquest dijous amb un total de 118.994 alumnes, 1.138 més que l'anterior. La plantilla de professors també és més elevada i passen dels 7.727 als 7.753. Segons Ensenyament, aquest augment de professorat és a causa de la important presència d'escoles rurals a la demarcació que obliga a tenir un professor per, a vegades, grups d'alumnes reduïts.

En relació a les ràtios de P3, el 85,25% dels grups són de 25 alumnes o menys, mentre que a 1r d'ESO el 89,59% de les aules tenen 30 alumnes o menys. Aquest curs, es posen en funcionament tres nous centres a Girona, Palamós, les Preses i també les ampliacions de l'IES Sobrequés de Girona i el Salvador Espriu de Vidreres.

El director dels serveis territorials d'Ensenyament a les comarques gironines, Albert Bayot, ha explicat que el curs ha començat "amb normalitat" i sense incidències en escoles ni en transport escolar. "Per ara tot està controlat", ha afirmat Bayot. Entre aquest dijous i divendres (quan inicien les classes als instituts) comencen el curs escolar 2013-2014 118.994 alumnes, 1.138 més que el curs passat.

A diferència que al conjunt de Catalunya on hi ha hagut una davallada, la plantilla de professors a la demarcació també és més elevada i passen dels 7.727 del curs passat a 7.753. Aquest increment és perquè hi ha moltes escoles rurals amb professors que, sovint, s'encarreguen de grups d'alumnes més reduïts que en ciutats o escoles més grans.

En relació a les ràtios, la majoria de les classes estan per sota del màxim d'alumnes recomanats. A P3 el 85,25% dels grups són de 25 alumnes o menys, mentre que a 1r d'ESO el 89,59% de les aules tenen 30 alumnes o menys.

Aquest curs també han incrementat el nombre de cicles de formació professional, apostant clarament per la fórmula 'dual', que simultanieja les classes amb el treball en centres professionals. Entre aquests hi ha, per exemple, formació en elaboració de productes alimentaris en empreses com Trias, Frit Ravich, Friselva, Casademont o Cafès Cornellà, o la formació de recent creació en olis d'oliva i vins que s'impartirà a Llançà i que compta amb cellers de la DO Empordà com Espelt, Masia Serra o la Vinyeta.

En total, aquest any hi haurà 33 cicles -15 més que el curs passat- per a 2.116 alumnes. Un dels objectius del Departament és potenciar la formació professional per arribar a l'estàndard europeu, tant en nombre d'alumnat que opta per cicles formatius com en percentatge d'alumnes que fan estudis postobligatoris.

Nous centres

Aquest curs es posen en funcionament cinc centres després d'obres de construcció o d'ampliació. Els centres de nova construcció són l'escola Pericot de Girona, l'escola Vila-romà de Palamós i l'escola la Bòbila de Les Preses, i els que han ampliat són l'institut Sobrequés de Girona i l'escola Salvador Espriu de Vidreres.

En el cas de l'institut Sobrequés de Girona, però, els alumnes hauran de conviure uns mesos amb les obres d'ampliació. Segons ha explicat Bayot, no hi ha hagut cap retard i ja estava previst que el curs comencés amb els treballs inacabats. "Ja estava previst i, per això, vam pactar amb el centre un règim d'ocupació, hi ha un sistema muntat per plantes per tenir els espais necessaris i conviure amb les obres des d'avui", ha afirmat Bayot. La previsió és que l'ampliació, que preveu més aules i espais comuns com sala d'actes o aules taller, estigui enllestida a la primavera.

Queden pendents altres obres que estan en diferents fases, l'escola Sa Forcanera de Blanes, l'escola Benaula de Caldes de Malavella, l'escola Pirineu de Campdevànol, el gimnàs de l'escola Pericot de Girona, l'escola Montserrat Vayreda de Roses, l'institut escola de Sant Joan de les Abadesses, l'escola Alzines Balladores de Sant Feliu de Buixalleu i l'ampliació de l'escola Alzina Auxiliadora de Fontcoberta.