El sector d’habitatges d’ús turístic a les comarques gironines ha iniciat un procés de reclamacions de responsabilitat patrimonial contra la Generalitat de Catalunya arran del Decret Llei 3/2023, promogut per l’exconsellera de Territori Ester Capella.
Els afectats calculen que les pèrdues pel nou decret sumen ja 600 milions d’euros, a causa de les inversions realitzades i els guanys previstos que es perdran. Segons l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), que està assessorant als afectats, s’espera que la xifra pugui augmentar, ja que molts propietaris i empreses encara estan en tràmit de sumar-se a la demanda.
Els propietaris tenen fins al 8 de novembre per presentar les seves reclamacions. L’ATA ha recomanat que tothom qui encara no ho hagi fet, completi la documentació abans de la data límit. El president de l’ATA ha subratllat que el decret representa una “expropiació de facto” de les llicències d’habitatges turístics, i considera que aquesta mesura afectarà dràsticament el sector, especialment amb la finalització de les llicències per al 2028, que segons la normativa deixarien de ser vàlides.
Impacte econòmic i incertesa laboral
Les organitzacions de propietaris i treballadors d’habitatges turístics, com FEDERTUR, han denunciat que la nova regulació crea inseguretat entre els treballadors i els clients, a més de desvaloritzar els immobles i impedir l’amortització d’inversions fetes pels propietaris. La normativa es va impulsar sense una anàlisi d’impacte econòmic i sense consultar els sectors afectats, una situació que, segons l’ATA, perjudicarà l’economia de municipis que depenen del turisme, incrementant així el risc de desocupació i l’economia submergida.
A les comarques gironines, ATA calcula que el decret afectarà un 40% de l’oferta d’habitatges d’ús turístic, amb unes 5.000 persones ocupades directament i moltes d’altres indirectament. Aquest impacte en el sector també es traduirà en una reducció d’un 50% en la capacitat d’allotjament reglat de la zona.
Reclamació i vies legals
A part de la via de la responsabilitat patrimonial, el sector d’habitatges turístics també es planteja recórrer el decret per via judicial. Des de l’ATA, s’insisteix en la necessitat d’una “regulació justa i equitativa” que permeti lluitar contra l’intrusisme i garantir la sostenibilitat del sector, en lloc d’optar per una normativa que elimini un servei essencial per al turisme familiar.