1.600.000 participants a la #ViaCatalana

Espadaler subratlla que la cadena humana s'ha celebrat sense "cap incident" i demana un "plus" de paciència per al retorn

El Departament d'Interior, després de consultar les regions policials que ha travessat a la Via Catalana, ha estimat una participació "en cap cas inferior al 1.600.000 persones". Una xifra que si varia ho farà en poques persones i, en tot cas, si ho fa, serà a l'alça.

A la capital catalana s'han concentrat més de mig milió de participants i la resta dels mobilitzats s'han distribuït per tot el territori. El conseller Espadaler ha admès de la dificultat d'obtenir una quantificació exacte de l'afluència i per això s'ha mostrat prudent. Sí ha aclarit, però, que el tall per sota s'ha de fixar en aquesta xifra.

Espadaler ha celebrat que una mobilització "de tanta complexitat" com la cadena humana hagi finalitzat "sense cap incident destacable". En aquest sentit, ha fet una valoració "molt positiva" i ha demanat un "plus" de paciència final als ciutadans que ara puguin estar patint retencions en la seva tornada a casa.

Un dels pocs ensurts que s'han produït durant la celebració de la Diada ha estat l'avís de bomba que s'ha rebut al 112. Una trucada que informava de la instal·lació d'un artefacte explosiu a l'encreuament de Passeig de Gràcia amb la Gran Via de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra han activat el protocol de seguretat i han procedit a desallotjar la zona. L'artefacte localitzat, però, "no tenia capacitat per explotar".

El veritable repte desplegat per al dispositiu dels Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb diverses policies locals, ha estat el de garantir "la mobilitat". Ja s'havia avisat que la Via Catalana provocaria "severes afetacions al trànsit", i així ha estat.

Les més greus s'han produït al sud del país, després del tall de la N-340, per on passava la cadena. Aquí s'ha generat una cua de 60 km que s'ha anat reduint poc a poc després de l'aixecament del peatge de l'AP-7. Catalunya recupera "poc a poc la normalitat", ha conclòs.