Milers de persones encerclen La Caixa i enllacen amb la #ViaCatalana

Els ciutadans i moviments socials convocats pel Procés Constituent reclamen la independència

Tot i la pluja, abans de les 3 de la tarda centenars de persones ja es concentraven al voltant de La Caixa i compraven les samarretes vermelles que diferenciaven aquests manifestants dels de la Via Catalana, amb samarretes grogues.

L'acte ha començat poc després de les 3 de la tarda, amb un seguit de parlaments de representants de diverses entitats socials i col·lectius que han defensat una educació i sanitat pública i de qualitat, una justícia ràpida i eficient per tothom, el dret a l'avortament lliure i gratuït, una renda mínima garantida, la no devolució del deute o els drets dels immigrants, entre altres. Un dels que ha aixecat més aplaudiments ha estat Diego Cañamero, del sindicat andalús SAT, que ha fet una crida a lluitar diàriament contra els rics i poderosos i a l'alliberament social i nacional de tots els pobles d'Espanya.

Després d'una intervenció musical, s'ha llegit una carta de Teresa Forcades, que és a Alemanya, i Arcadi Oliveres ha fet la seva intervenció. Cap a les 5 de la tarda, els activistes s'han anat col·locant a cadascun dels cinc trams amb que s'havia dividit la cadena humana alternativa.

A les 17.14 hores, com la Via Catalana, s'ha formalitzat la cadena, amb tothom agafat de la mà, tot i que en diversos llocs hi havia més de tres i quatre fileres de gent. Al cap d'una mitja hora s'ha donat per finalitzada la cadena, i els manifestants ja s'han barrejat, han deixat llocs lliures i alguns han començat a caminar cap a la Via Catalana.

Oliveres: "No volem trencar la Via Catalana, sinó complementar-la i enriquir-la"

Un dels impulsors del Procés Constituent, Arcadi Oliveres, ha explicat que la seva cadena no volia trencar la Via Catalana, sinó "complementar-la, enriquir-la". De fet, estan d'acord amb la independència de Catalunya, però no una "independència buida de contingut", sinó que aposten per una Catalunya amb "accent social", al servei dels ciutadans, feina per tothom, amb estat del benestar, republicana, sense exèrcit, que protegeixi el medi ambient i solidària amb el Tercer Món.

Segons Oliveres, el camí iniciat ara serà lent, perquè cal canviar moltes coses, entre elles "l'esperit de la gent", perquè deixi de tenir por a la desobediència civil.

Oliveres ha dit que no tenen més motius per anar contra La Caixa que contra altres entitats financeres, sinó que simplement és l'entitat que té més poder social, econòmic i empresarial a Catalunya.