Figueres es bolca amb la #ViaCatalana

Una actuació de dansa d'inspiració daliniana dóna el tret de sortida a la cadena humana

A primera hora de la tarda, el moviment al centre de la ciutat de Figueres ja era important. Molta gent ha seguit l'horari recomanat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i a les tres de la tarda ja s'ha adreçat al tram que li tocava omplir. Per això, l'avinguda Salvador Dalí de Figueres s'ha començat a omplir ben d'hora, amb molta gent que portava estelades i que lluïa les samarretes grogues de la Via Catalana. Els més matiners han estat previsors, i han esperat a les 17.14 asseguts a cadires que han portat de casa, aprofitant per dinar i molts penjats a la ràdio per no perdre's ni un minut del que ha succeït durant la Diada. El grup de percussió Tramuntakada també ha recorregut el centre de la ciutat per animar la gent que esperava per formar la cadena. 

Figueres ha volgut arrencar la cadena humana amb un record al seu veí més reconegut, l'artista Salvador Dalí. Als peus del museu que porta el seu nom, uns 200 membres de l'esbart Mediterrània Dansa i el grup de teatre A Mossegades han protagonitzat un espectacle d'inspiració daliniana. Els figurants han volgut simbolitzar un rellotge tou -com els que Dalí va pintar al seu quadre 'La persistència de la memòria'- ajudats d'una paraigües que marcaven els segons que restaven fins a les 17.14 hores.

A les 17.14h, els campanars de la capital empordanesa han començat amb el repic de campanes i, espontàniament, la gent ha trencat el silenci i s'han pogut escoltar els primers crits d'independència, que s'han repetit al llarg de la cadena. Al centre de Figueres, la cadena humana ha recorregut l'avinguda Salvador Dalí i també la pujada del Castell fins a la Rambla, passant per davant del Museu Dalí. Aquests trams han quedat molt plens i la gent pràcticament no tenia espai ni per poder estirar els braços.

Per fer més distesa l'espera (tothom havia d'esperar fins que passés el fotògraf oficial de l'ANC que ha retratat per grup a tots els integrants), la gent ha començat a córrer endavant i endarrere i a fer l'onada. Prop de les sis de la tarda, la cadena humana s'ha dissolt i l'activitat s'ha traslladat a la Rambla de Figueres, on l'ANC ha organitzat diversos actes com sardanes o la projecció d'un vídeo sobre l'organització de la cadena humana a Figueres. La festa s'acabarà amb un concert de rumba catalana.

El conseller Vila participa a la cadena

El conseller de Territori i Sostenibilitat i exalcalde de Figueres, Santi Vila, s'ha sumat a la cadena humana, després de dinar a la Casa Cultural d'Andalusia de l'Alt Empordà. Ho ha fet de la mà d'altres exalcaldes de la ciutat i de l'actual alcaldessa, Marta Felip, que li va agafar el relleu quan ell es va incorporar al segon executiu d'Artur Mas. Vila ha assegurat que avui és un "dia extraordinari que et fa sentir feliç de formar part d'una comunitat nacional com Catalunya".

El conseller ha assegurat que Catalunya sempre ha vinculat el seu projecte polític a la "llibertat, el respecte i el diàleg" però ha lamentat que, en els temps actuals, ha topat amb un Estat que -segons el conseller- "no ha ajudat Catalunya". "Massa sovint ens va a la contra (l'estat) i el país ha dit prou i ha iniciat una marxa cap a la llibertat", ha manifestat el conseller, que afegeix que la cadena humana és un missatge que Catalunya envia no només a la resta de l'Estat sinó a tot el món. "Els estem dient que el camí que hem engegat no s'aturarà", ha clos.


Juntament amb Vila, també han participat a la cadena l'alcaldessa Marta Felip (CiU) i els exalcaldes convergents Eduard Puig Vayreda i Marià Lorca i l'exalcalde Joan Armangué, que fou batlle sota les sigles del PSC però que després va deixar el partit per sumar-se al projecte d'Ernest Maragall Nova Esquerra Catalana. També s'ha sumat a la cadena humana el portaveu adjunt de CiU al Congrés dels Diputats, Pere Macias.