La premsa internacional pendent de la #ViaCatalana

'The Guardian' demana als lectors que enviïn fotografies de la cadena humana

La premsa internacional segueix amb gran expectació la jornada de l'Onze de Setembre i l'impacte de la cadena humana per la independència que organitza l'ANC. Els principals rotatius internacionals publiquen articles aquest dimecres amb prèvies de la jornada. El britànic 'The Guardian' fins i tot ha obert un espai a la seva pàgina web on convida els lectors a enviar fotografies de la via catalana.

El 'Financial Times' assegura en un article del corresponsal Tobias Buck que l'independentisme "ha crescut més" durant el darrer any "amb gairebé un de cada dos catalans a favor d'un estat independent". La CNN destaca que una "molt vasta majoria" de ciutadans està a favor de celebrar un referèndum. El diari britànic 'The Guardian' és el rotatiu internacional que demostra, fins ara, un major interès en la Diada.

A la seva pàgina web, ha obert una secció especial sota el títol 'La cadena del dia nacional català: comparteix les teves fotografies i vídeos'. En la presentació, el diari inclou un paràgraf en català on assegura que interessen "tant els preparatius per l'acte com la cadena humana en sí". "Publicarem les millors fotografies i vídeos a la pàgina web", diu el rotatiu. L'espai estarà obert fins els propers cinc dies, i tothom que hi vulgui hi pot contribuir.

El prestigiós 'Financial Times' també publica avui un article com a prèvia a la cadena humana. El rotatiu assegura que els catalans "formaran una cadena humana en una protesta independentista". Segons el corresponsal Tobias Buck, que és a Barcelona, els organitzadors de la via catalana volen "ampliar l'èxit sorprenent de la massiva manifestació de fa un any".

El 'Financial Times' assegura que el president Artur Mas intenta "fer equilibris" entre "la creixent demanada popular", les exigències "dels seus aliats polítics" i el seu "desig d'evitar un xoc de cara amb Madrid". L'article assegura que Mariano Rajoy "diu que està disposat a negociar, però ha deixat clar que no permetrà als catalans fer un referèndum d'independència".

El rotatiu financer cita fons a Madrid que asseguren que "confien" en arribar a un acord i que esperen que els ànims a Catalunya "es refredin en els mesos següents a la manifestació" d'aquest Onze de Setembre. Segons el corresponsal del 'Financial Times', a la capital espanyola veuen les paraules de Mas parlant d'eleccions el 2016 com "una senyal que el govern català vol evitar la confrontació".

CNN

La cadena de notícies internacional CNN també difon aquest dimecres informacions sobre la Diada, i recorda que la constitució "no permet a cap de les 17 regions d'Espanya separar-se unilateralment, ni tan sols a una com Catalunya, que té la seva pròpia bandera i llengua".

La CNN fa menció a l'article de Mas al 'New York Times', on el president de la Generalitat defensava el dret dels catalans a celebrar un referèndum i assegurava que volen convertir Catalunya en un "soci en igualtat de condicions" a les d'Espanya.

Omplir les terres de l'Ebre, a 'Le Monde'

El francès 'Le Figaro' publica un article titulat 'Els catalans desafien Madrid', on explica els desenvolupament polítics dels darrers dies, i els debats sobre la possibilitat de celebrar un referèndum amb diverses preguntes i respostes. El rotatiu destaca que el govern de Rajoy "no vol ni sentir a parlar d'un referèndum sobre la independència, que titlla d'inconstitucional".

Le Monde explica en el seu article que quan l'ANC va demanar als catalans que viatgessin a l'Ebre per omplir els trams de les zones menys poblades de Catalunya "no van dubtar ni un moment". "Perquè la via catalana per la independència sigui un èxit i tot els trams del recorregut, de 400 kilòmetres, estiguin coberts, centenars de catalans han agafat festa i el seu cotxe per a fer 100, 200 o potser 300 kilòmetres cap al sud de Catalunya", remarca el diari francès.

El flamenc 'Het Last News' publica un article on es fa ressò de la nova enquesta sobre el suport a la independència, que situa els partidaris del 'sí' en el 52%. Altres mitjans internacionals com Al Jazeera, la iraniana Press TV, l'agència italiana ANSA, Reuters, Associated Press o les televisions nord-americanes ABC i Fox News també informen de la Diada. Es preveu que els actes d'aquest Onze de Setembre siguin els més seguits mai per la premsa internacional a Catalunya.