La darrera edició del rànquing mundial “Ranking of the World Scientists: World’s Top 2% Scientists”, elaborat per la Universitat de Stanford, ha inclòs 34 investigadors de la Universitat de Girona (UdG) entre els més influents del món per a l’any 2023-24.
Aquest reconeixement es basa en l’impacte de les cites que han rebut les seves publicacions durant l’últim any. El llistat, coordinat pel professor John Ioannidis i publicat al setembre per l’empresa global d’anàlisi d’informació Elsevier, identifica els científics més rellevants a escala global.
Aquest rànquing, que arriba a la seva setena edició, classifica investigadors en 22 camps científics i 174 subcamps, utilitzant dades proporcionades per Scopus a través de l’ICSR Lab. La classificació es basa en criteris bibliomètrics com el nombre de cites i altres indicadors d’impacte acadèmic. Entre els investigadors de la UdG que figuren en el rànquing, es troben professionals d’àmbits tan diversos com les ciències mèdiques, l’enginyeria i les ciències socials.
L’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la UdG és el centre que compta amb més investigadors inclosos en el rànquing, amb un total de 10 dels 34 científics reconeguts. En total, els investigadors de la UdG desenvolupen la seva tasca en 19 grups de recerca diferents dins de la pròpia Universitat.
Reconeixement a l’impacte global i al llarg de la carrera investigadora
A banda de l’anàlisi de l’impacte de l’any, aquest rànquing també inclou un segon llistat que avalua l’impacte acumulat dels investigadors al llarg de la seva carrera. Els científics inclosos en aquesta llista es troben dins del 2% superior de la base de dades Scopus, reconeixent així la seva influència a llarg termini en les seves respectives àrees de recerca. En aquest segon apartat, 27 investigadors de la UdG han estat reconeguts pel seu impacte global durant la seva carrera.
Aquest rànquing es posiciona com un dels més complets en l’àmbit acadèmic internacional, destacant els científics amb un alt impacte en la comunitat científica mundial.