Forcadell demana a Mas que faci la consulta el 2014 i amb una pregunta clara

Ortega es mostra d'acord amb fer una consulta "sense ambigüitats"

En declaracions posteriors a la reunió, la representant de l'ANC ha recordat que la Via Catalana "és cap a la independència". Per això, Forcadell ha apuntat que per aconseguir l'estat propi "cal una consulta amb una pregunta clara", que donarà "una resposta que també serà clara".

Forcadell s'ha mostrat favorable a "qualsevol mitjà democràtic i pacífic" per consultar als ciutadans, però ha apuntat que l'ANC no comparteix la data del 2016 per celebrar unes eleccions plebiscitàries, tal i com va suggerir el president Mas, sinó que l'organització reclama una consulta el 2014.

La presidenta de l'Assemblea ha explicat que ha parlat amb el president sobre les properes eleccions europees i sobre la possibilitat que els partits sobiranistes participin en un front comú. Tanmateix, Forcadell ha reconegut que dins l'ANC "hi ha diferents sensibilitats" i que no està decidit si proposaran una candidatura unitària.

Forcadell ha previst que, "tot i la pluja", enguany participaran més ciutadans en els actes de l'Onze de Setembre que a la Diada de 2012. "Durant aquest any més catalans s'han convençut de la necessitat d'una consulta sobre la independència de Catalunya", ha asseverat.

La vicepresidenta Ortega i Forcadell han coincidit en destacar la "cordialitat" en què desenvolupat la trobada. La representant del Govern ha destacat "la tasca de l'ANC amb milers de voluntaris al territori" per organitzar una cadena humana com la d'aquesta Diada.

Ortega celebra que el TSJ aixequi la prohibició sobre la Via Catalana a Vinaròs

A banda, Ortega ha celebrat la "bona notícia" que finalment el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha aixecat la prohibició que hi havia sobre l'organització de la cadena humana a Vinaròs. "S'ha imposat el sentit comú i el seny", ha puntualitzat la vicepresidenta.

La vicepresidenta ha comentat que la jornada s'està desenvolupant amb total "normalitat", tot i la densitat de circulació que hi ha hagut durant tot el matí, especialment a les comarques del sud del país. Ortega ha indicat que els problemes de trànsit han millorat quan s'han aixecat les barreres de les autopistes a partir del migdia.

Sobre la participació del PP a l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova, Ortega ha dit que "tothom es pot expressar de la manera com cregui convenient", però ha lamentat les declaracions de la presidenta dels populars, Alicia Sánchez-Camacho, "tergiversant la realitat i dient que avui no podria sortir al carrer". Segons ha recordat la vicepresidenta, els actes de la Diada es fan amb "normalitat i respecte".