El govern espanyol s'amaga de nou darrera la Constitució

L'equip de Rajoy assegura que el seu govern està obert a la negociació però sempre dins dels límits de la Carta Magna

El govern espanyol ha apel·lat aquest dimecres de nou a la Constitució com a resposta a la mobilització de la Diada i ha reiterat que qualsevol negociació s'ha d'emmarcar en el respecte escrupolós a la Carta Magna.

El president espanyol, Mariano Rajoy, no ha fet referència a la qüestió mentre ha estat al Congrés amb motiu de la sessió de control, però Soraya Sáenz de Santamaría ha recordat que el seu govern està "on ha estat sempre: en el diàleg dins de la Constitució". En aquest marc, el ministre Gallardón ha volgut destacar que la Constitució es va aprovar a Catalunya amb un ampli suport, mentre que Margallo ha assegurat la Via Catalana demostra que a l'Estat es respecta la llibertat d'expressió.

El govern espanyol ha intentat evitar una escalada de declaracions que alimentés encara més la mobilització a Catalunya perquè, segons fonts de l'executiu de Mariano Rajoy, una de les premisses en l'escenari actual és no alimentar tensions i buscar consensos que permetin redreçar el clima polític.

El president espanyol, Mariano Rajoy, no ha fet cap referència a la qüestió als passadissos del Congrés ni tampoc en les dues preguntes de la sessió de control -de Cayo Lara i Alfredo Pérez Rubalcaba- que no li han demanat el seu criteri sobre la mobilització.

Sí que han parlat de la Diada altres membres del seu govern. Davant la premsa, els ministres no han carregat directament contra els participants o els organitzadors de la Via Catalana, però no han evitat criticar implícitament el paper del president Mas i posar de manifest que la Carta Magna es va aprovar a Catalunya amb un suport superior al que va obtenir a altres territoris de l'Estat.

En resposta a les preguntes dels periodistes als passadissos del Congrés, vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha volgut "demanar a tothom de veritat" que "pensi que els polítics estem per unir i per solucionar els problemes als ciutadans, i el pitjor que pot fer un polític és obligar la gent per a qui governa a dividir-se i separar-se".

Unes paraules que ha completat amb una crítica al paper del Govern a l'acte institucional perquè aquest Onze de Setembre, ha dit, hauria de ser "una Diada de tots" , perquè "tots són catalans i hem de governar per a tots".

El ministre Gallardón també ha volgut aprofitar per assegurar que aquest Onze de Setembre és "un bon dia" per "recordar" que la Constitució espanyola "va ser aprovada democràticament pels espanyols" i "a Catalunya amb un percentatge de participació i de suport superior a la mitjana espanyola".

Montoro diu que Catalunya i Espanya són "el mateix"

El ministre d'Hisenda i Administracions públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat des de l'Hemicicle que Catalunya i Espanya "som el mateix, la mateixa identitat" i ha apuntat que "des d'aquesta identitat hem de resoldre els problemes de crisi econòmica i d'atur, dels catalans i de tots els ciutadans espanyols". Montoro també s'ha mostrat convençut que "Espanya sencera necessita Catalunya per superar la crisi" i que, un cop se superin les adversitats econòmiques, "Catalunya valorarà el significat de pertinença a Espanya".

Per últim, Margallo -que aquest dimarts va tancar la porta a una consulta d'autodeterminació pactada però va apuntar a una possible reforma territorial- ha volgut recordar que el fet que es permeti la celebració de la Via Catalana demostra que a l'Estat hi ha llibertat d'expressió i que "la democràcia funciona molt bé a Espanya".

Diàleg sí, dins de la Constitució

Fonts de l'equip de Mariano Rajoy han assegurat a l'ACN que malgrat els contactes establerts en les últimes setmanes i els avenços que hi podrien haver en els ponts entre els dos governs, l'executiu espanyol no ha variat la seva posició, perquè "estem on estàvem" i el govern espanyol "sempre ha tingut les portes obertes".

Un criteri que ha expressat la vicepresidenta del govern espanyol davant la premsa: "Nosaltres estarem sempre en el mateix: en el diàleg dins de la Constitució, que és un marc de convivència que ens ha servit a tots els espanyols per consolidar una democràcia i assolir nivells de benestar que ara es tracta de recuperar, i m'agradaria que tots fóssim també molt conscients d'això", ha dit.

La negociació, apunten les fonts del govern espanyol, pot passar per una millora del finançament. "Hi ha gent que es mou, nosaltres no", i la millora del sistema, apunten, sempre ha estat sobre la taula de Mariano Rajoy, que ha de dissenyar i en marxa un nou model abans que acabi la legislatura.