Arrenca la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova

Institucions, partits polítics i entitats retran homenatge l'ex conseller en cap de Barcelona durant el setge de 1714

La Diada de l'Onze de Setembre comença com és tradicional amb l'ofrena floral d'institucions, partits i entitats al monument de Rafael Casanova situat a la cruïlla dels carrers Ali Bei i Ronda de Sant Pere de Barcelona.

Just el punt on el conseller en cap va caure ferit l'Onze de Setembre de 1714 durant la Guerra de Successió. Les primeres ofrenes han estat marcades per la pluja que, en alguns moments, impedeix que l'orquestra interpreti en directe l'himne nacional de Catalunya.

L'ofrena ha arrencat a les nou del matí amb l'ofrena del Govern encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas, que ha estat acompanyat per bona part dels seus consellers.

De Gispert espera una Diada "reivindicativa"

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha encapçalat la delegació de la cambra catalana en l'ofrena al monument de Rafael Casanova. Després, De Gispert ha manifestat que espera que aquesta sigui una Diada Nacional "tan reivindicativa, festiva i familiar com la de l'any passat". A més, la presidenta ha volgut mostrar-se segura que la jornada i els seus actes "aniran bé" i que la pluja no deslluirà la Via Catalana.

Tant és així que, segons ella, cal esperar que "en algun dia del 2014, els catalans poguem decidir el nostre futur", en referència a la celebració de la consulta. Després de participar en la tradicional ofrena -on la presidenta ha destacat que a la delegació del Parlament hi havia també el membre de la Mesa i diputat del PPC, Pere Calbó- De Gispert ha manifestat que "malgrat la pluja" espera que tot Catalunya tingui un Onze de Setembre "reivindicatiu, festiu i familiar, com l'any passat".


La presidenta, a més, ha explicat que està convençuda que tant els actes institucionals com els cívics que s'han organitzat "sortiran bé" i ha aprofitat per demanar que "en algun dia del 2014, els catalans puguem decidir el nostre futur", reivindicant així la consulta per l'any vinent.

Tot i no participar a la Via Catalana, De Gispert ha desitjat que l'esdeveniment es pugui celebrar amb normalitat i sigui "un èxit". Tant és així que espera que la pluja "no desllueixi" la cadena humana. "Jo crec que lña gent està disposada a mullar-se. Ens hem de mullar", ha conclòs.

Trias: "És un dia per commemorar"

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha remarcat aquest dimecres que la Diada és un dia per fer balanç del que Catalunya ha aconseguit, però també per reivindicar el que vol ser. "És un dia per commemorar el que som i on estem, però també per reivindicar que encara no som tot el que volem", ha argumentat en declaracions després de participar en la tradicional ofrena davant del monument de Rafel Casanova.

També ha aprofitat per demanar a Alberto Fernández Díaz, del PPC, que sigui "respectuós" amb la voluntat del poble i deixi estar la polèmica sobre les banderes. El popular no ha participat en l'ofrena perquè hi havia penjada una estelada davant del monument.

L'al·lèrgia a l'estelada del PP

El grup del PP a l'Ajuntament de Barcelona s'ha retirat de l'ofrena floral que tradicionalment realitza el consistori per la presència d'una estelada al monument de Rafel Casanova.

El líder dels populars, Albert Fernández Díaz, ha denunciat l'actitud "excloent" de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, per haver retirat la bandera, i ha criticat que una estelada "presideixi un acte institucional".

Ha remarcat que el seu grup volia participar en aquesta ofrena, i per això va adreçar una carta dilluns a Trias per demanar-li que actués i que s'assegurés que no hi hauria cap estelada. Ha assegurat, a més, que altres anys no hi havia cap bandera independentista presidint el monument.