Els serveis de salut mental de Girona atenen 28.000 persones el 2023

D'aquestes, 3,754 van ser ateses per primera vegada

Els serveis de salut mental de la demarcació de Girona van atendre un total de 28.264 persones durant l’any 2023, un reflex clar de l’increment en la demanda d’atenció en aquest àmbit.

Les dades publicades per la Xarxa de Salut Mental i Addiccions mostren que els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) van rebre 15.427 pacients, un augment del 3,76% respecte a l’any anterior.

Aquesta xifra inclou 3.754 persones que van ser ateses per primera vegada. Les dones representen un 42% del total i els homes un 58%, amb una edat mitjana de 51 anys. La patologia més freqüent en aquests centres va ser el trastorn de l’estat d’ànim, que va afectar un 33% dels pacients, seguit dels trastorns psicòtics (20%) i els d’ansietat (18%).

En el cas dels Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), es van atendre 7.582 pacients, un 6,6% més que el 2022. Del total, 2.589 eren nous casos, i el trastorn de l’espectre autista va ser el diagnòstic més freqüent (7%), seguit del trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDHA) amb un 6%.

També es van registrar codis Z, que inclouen problemes psicosocials, econòmics o personals, en un 5% dels pacients.

Altres serveis d’atenció: drogodependències i rehabilitació comunitària

Els Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) van atendre 4.539 persones, amb un augment destacable de nous pacients. L’alcohol va ser la principal substància que va motivar la primera visita en més del 51% dels casos, seguit de la cocaïna (24%) i el cànnabis (13%). Les visites totals als CAS van augmentar un 10%, arribant a les 54.660 durant l’any passat.

D’altra banda, els Serveis de Rehabilitació Comunitària (SRC) van proporcionar suport a 580 persones, amb una taxa de millora funcional pròxima al 100% després d’un any de tractament. Aquestes dades posen de manifest la importància d’aquests serveis en el procés de recuperació i reintegració social de les persones afectades per trastorns mentals.

Atenció a les urgències psiquiàtriques i seguiment individualitzat

Durant l’any 2023 es van registrar 5.521 urgències psiquiàtriques, un augment del 2% respecte a l’any anterior. A la Unitat de Psiquiatria d’aguts, es van produir 1.065 altes, amb una estada mitjana de 14 dies. El trastorn psicòtic va ser el motiu d’hospitalització més freqüent, amb un 47% dels casos.

Els equips del Programa de Seguiment Individualitzat (PSI), que ofereixen atenció a domicili, van donar suport a 294 persones, la majoria d’elles homes (61%) amb trastorns psicòtics. Aquest servei especialitzat realitza un seguiment constant per garantir la continuïtat assistencial fora de l’entorn hospitalari.

La salut mental en l’entorn laboral

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’IAS i Support-Girona han llançat la campanya “És l’hora de la Salut Mental a la feina”, amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de garantir un entorn laboral saludable.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’estrès laboral és la segona causa de problemes de salut a la feina, i la depressió serà la segona causa d’incapacitat al món, vinculada en un 80% a l’estrès crònic.

La campanya posa èmfasi en la creació d’entorns laborals inclusius i en la promoció de mesures per reduir els riscos psicosocials. Està acompanyada d’una campanya gràfica que utilitza un rellotge simbòlic per destacar valors clau com l’autonomia, el reconeixement i la inclusió.

Aquests elements són essencials per millorar la salut mental i el benestar dels treballadors, especialment en un context en què, segons un informe de Happyforce, el 24% dels empleats no se sent satisfet amb la seva feina.

Així doncs, el treball continua sent un dels pilars del benestar personal, i l’accés a una feina digna és fonamental per a les persones amb problemes de salut mental. La campanya del Dia Mundial de la Salut Mental pretén, precisament, destacar aquesta necessitat i impulsar accions concretes per fomentar entorns laborals saludables i inclusius per a tothom.