La Fundació Dalí ha comprat una nova pintura realitzada per l'artista empordanès el 1932 i que forma part de l'època surrealista. Es tracta d''El naixement de les angoixes líquides' i es pot veure un xiprer en primer terme, un dels elements icònics del pintor que repeteix en diverses obres, i de fons es visualitza el paisatge de la seva terra natal.
Des de feia temps, la fundació volia comprar obra nova de Salvador Dalí però no n'hi havia cap que encaixés, fins que ara ha sortit la possibilitat d'aquesta adquisició en una subhasta de Londres.
L'obra ja està penjada al Teatre-Museu de Figueres en una de les tres exposicions que s'han estrenat aquest dilluns en motiu dels 50 anys de la inauguració de l'equipament.
L'oli de fons, conté el paisatge de la terra natal de Dalí dibuixat. La pintura s'emmarca en una sèrie d'obres que va fer el geni als anys 30 sobre paisatges onírics i amb els paisatges natals de l'artista com a element principal. La versemblança de l'obra s'aconsegueix a partir del tractament de la llum que feia Dalí en aquest conjunt de pintures.
Una tècnica que l'empordanès havia agafat d'un dels seus referents: Johannes Vermeer. De fet, el pintor holandès utilitzava una cambra fosca per analitzar la projecció de la llum abans de pintar les seves obres i Dalí feia servir la fotografia.
Una nova etapa del Teatre-Museu
Montse Aguer ha detallat que aquest oli suposa un "nexe d'unió" entre el museu i les exposicions que estrenen aquest dilluns en motiu dels 50 anys de l'obertura del Teatre-Museu. Es tracta de tres mostres que recorden el procés de creació de l'equipament, la inspiració que tenia Dalí en altres pintors per fer les obres i per últim el fanatisme de l'artista per visitar altres museus.
En l'exposició 'El Teatre-Museu Dalí: un organisme viu', es recrea a través de fotografies fetes pel seu col·laborador Meli que mostren una evolució cronològica de la rehabilitació de l'antic teatre de Figueres per convertir-lo en el museu de Salvador Dalí. També hi ha 7 dibuixos del mateix artista sobre idees i projeccions que tenia per fer al museu. La mostra serà permanent en el Teatre-Museu.
Una visió "tova" de la imatge
Per altra banda, la mostra 'L'aparell fotogràfic tou: una visió daliniana' compta amb 27 reproduccions fotogràfiques que mostren les visites de Dalí i Gala a diversos museus. L'artista era aficionat a visitar exposicions artístiques i es poden veure instantànies de l'empordanès passejant pel Louvre de París o el Metropolitan de Nova York.
La intenció és mostrar un vessant poc conegut de l'artista, que era la de visitant d'altres museus. La mostra també es concentra en alguns dels que s'han convertit en referents per a l'artista.
Per últim, l'última de les exposicions temporals es concentra precisament tres artistes que han marcat l'obra del pintor. 'Els meus pintors predilectes: Velázquez, Vermeer i Rafael' serveix per comparar algunes de les obres més icòniques d'aquests referents artístics i com Dalí va utilitzar-les per crear noves pintures. La mostra arrenca amb Velázquez i com la fascinació de Dalí per aquest pintor el porta a reinterpretar 'Las Meninas' en una obra exposada que es compara amb una imatge de l'original al costat.
També hi ha un espai important per a Johannes Vermeer, un dels referents per l'artista català sobretot pel tractament de la llum que tenia en les seves obres i que Dalí replica sobretot a partir dels anys 30. Per últim, hi ha obres de Rafael comparades amb pintures de Dalí, un referent constant al llarg de la seva trajectòria.
Aquestes tres mostres es complementen amb un documental que ha fet la Fundació Gala Salvador Dalí que condensa aquests referents artístics i com van influir en l'obra i el Teatre-Museu de Figueres.
La idea d'aquests projectes és revisar el concepte de Teatre-Museu que tenia el visitant per entendre els referents del pintor i també revisar la història de l'art per comprendre millor tota l'obra pictòrica de Salvador Dalí.