La CUP critica desallotjaments judicials de famílies en risc d'exclusió a Santa Coloma de Farners

Asseguren que el consistori ha denunciat dues famílies per fer-les fora

L'assemblea i el grup municipal de la CUP a Santa Coloma de Farners(selva) ha denunciat que l'equip de govern municipal, encapçalat per l'alcaldessa Carme Salamaña, de Junts, està desallotjant judicialment famílies en risc d'exclusió social d'habitatges públics gestionats per l'ajuntament. Per a aquesta acció, el consistori ha contractat serveis legals per actuar contra dues famílies en primera instància.

La setmana passada, una d'aquestes famílies va rebre la sentència que els obliga a abandonar l'habitatge social que ocupen des de l'any 2021, amb l'aprovació dels serveis socials municipals.

La família, composta per una mare jove i dues filles menors, ha recorregut contra la sentència per ajornar el desallotjament.

Famílies afectades per la gestió municipal

Segons la CUP, altres tres famílies que viuen en pisos socials del carrer Moragues es troben en una situació similar. Els habitatges formen part d'una promoció pública construïda per l’INCASOL, i llogats o cedits a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

Des del 2016, l'ajuntament gestiona sis d'aquests pisos, arran d’un conveni amb l’Agència, que estableix la finalitat social d'aquests habitatges. El conveni preveu que el consistori llogui els pisos a famílies que compleixin els requisits d'accés a habitatges públics.

Tot i continuar lligat al conveni, l’ajuntament ha manifestat la seva voluntat de deixar de gestionar aquests habitatges socials. Ja ha retornat dos pisos a l'Agència, i ara pretén desallotjar-ne els quatre restants, sense oferir alternatives residencials a les famílies afectades.

Violència institucional i manca d'alternatives

La CUP denuncia que la negativa del govern local a renovar els contractes a les famílies i promoure'n el desnonament judicial constitueix un acte de "violència institucional". Segons el grup municipal, les famílies van accedir als pisos de manera legal i amb el suport dels serveis socials, i la seva situació econòmica no ha millorat des de llavors.

La formació anticapitalista exigeix que es renovin els contractes a les famílies afectades, garantint-los la residència legal als habitatges, tal com es fa amb altres residents del mateix bloc que depenen de l'Agència d'Habitatge de Catalunya, amb contractes de lloguer de llarga durada. A més, critica que la via judicial triada per l’ajuntament no és l’única opció, ja que es podria haver optat per renovar els contractes amb un lloguer social, com estableix la Llei 12/2023 de dret a l'habitatge.

Crítiques a la gestió municipal de l'habitatge

La CUP també recorda que l'any passat, l’equip de govern va cancel·lar el contracte amb la Fundació SERGI, que gestionava el servei municipal d'habitatge i atenia situacions urgents de desnonaments. La formació ja havia advertit dels possibles efectes negatius d’aquesta decisió, tot i que no preveien que es produïssin desallotjaments d'aquesta magnitud contra famílies vulnerables.

Finalment, la CUP critica durament la gestió de l'alcaldessa Carme Salamaña, afirmant que les seves accions són "dures i injustificades" cap a un dels sectors socials més vulnerables de Santa Coloma de Farners.