El PSC ha assegurat que el govern de Girona no està fent pressió a l'Estat per aconseguir que pagui les reposicions del TAV. Al juliol, CiU va portar a ple els projectes de la plaça Montserrat i de Bisbe Sivilla -per valor de més de 3 MEUR- i pretenia pagar-los amb diners del consistori, però l'oposició ho va frenar.
Segons el PSC, un mes després CiU no ha fet "gairebé res" per aconseguir els diners. Per això, ha exigit a l'alcalde que els detalli les gestions fetes amb Madrid per pressionar.
La portaveu socialista, Pia Bosch, ha acusat CiU de "manca d'exigència" i ha recordat que el PP es va presentar a les eleccions prometent soterrar el tren convencional. "El PP s'ha de sentir pressionat", ha dit.
Quan falta una setmana per al ple ordinari de setembre, el PSC ha volgut expressar la seva opinió sobre les gestions que fa l'equip de govern en relació al projecte ferroviari. El 31 de juliol, en una sessió extraordinària, CiU volia aprovar els dos projectes de reposició de la plaça Monserrat i el carrer Bisbe Sivilla, situats fora de les tanques de les obres del TAV però que han patit afectació. Les negociacions amb l'Estat no van fructificar i el consistori pretenia pagar les obres (de més de 3 MEUR) amb un romanent de tresoreria, la inversió prevista inicialment per reformar el passeig Canalejas i, la major part (2 MEUR), amb pressupost d'inversions de l'any vinent.
En aquell moment, l'oposició va frenar aquests projectes per considerar que l'ajuntament havia d'aconseguir els diners de l'Estat. "Un mes després, veiem que no s'ha fet pràcticament res", ha denunciat la portaveu socialista, Pia Bosch, que avança que el punt torna a estar al ple ordinari del dilluns vinent. Bosch ha acusat el govern municipal de no tenir "capacitat de pressió" i de no saber "negociar de manera constant i contínua amb Foment". "Ha passat un mes i l'única opció que ens tornen a oferir és que les obres es paguin amb els diners dels impostos dels gironins", ha alertat Bosch.
El PSC assegura que es troba en un dilema perquè considera que les obres s'han de fer pels perjudicis que han patit els veïns però, d'altra banda, considera que CiU no ha negociat bé i que els diners els hauria de posar el govern espanyol. Per això, no ha volgut avançar quin serà el seu vot.
Bosch ha explicat que han demanat reunir-se amb l'alcalde perquè els expliqui directament quines gestions s'han fet amb el ministeri per aconseguir que pagui aquestes obres.
"Falta d'unitat d'acció"
La portaveu socialista ha recordat que la comissió política formada per parlamentaris de diversos colors polítics -i creada a iniciativa de l'equip de govern- no s'ha reunit en un any, des que es va crear. També ha acusat la Generalitat de no exercir pressió i no situar les reclamacions de Girona com una de les seves prioritats.
"No tenim constància que s'hagi portat a la comissió bilateral Estat-Generalitat la decisió de Madrid de no soterrar el tren convencional", ha posat de manifest la portaveu socialista, que considera que aquesta decisió deixa una "ferida oberta" a la ciutat i que cal que, si no es fa el projecte, es paguin compensacions als veïns.
Bosch ha recordat que el PP es va presentar a les eleccions espanyoles amb el "compromís" de soterrar el tren convencional, cosa que poc després va anunciar que no faria. "El PP va anar a les eleccions dient que soterraria el tren convencional, s'ha de sentir pressionat ara que ha dit que no ha farà", ha demanat.
Segons ha explicat, el diputat socialista al Congrés Àlex Sáez va demanar per escrit al juliol una trobada entre responsables del ministeri de Foment, veïns i el grup municipal del PSC i també la compareixença de la ministra.