L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà), a través de les àrees de Medi Ambient i Platges, aposta per la gestió dels usos de les diferents zones litorals amb el desplegament d’un projecte únic i pioner. Es tracta del projecte de gestió municipal ‘Àrees Verdes Marines’, realitzat i impulsat pels biòlegs marins Boris Weitzmann i Xavier Munill.
La creació d’una àrea verda marina a Calonge i Sant Antoni permetrà, per una banda, avaluar l’estat de conservació en l'àmbit ecològic, i per altra banda, planificar accions de divulgació, de sensibilització i de participació ciutadana que assegurin la preservació d’aquests espais naturals utilitzats pel bany o per fer activitats esportives regulades.
La regidora de Medi Ambient, Lídia Sánchez, ha destacat la notorietat d’aquest projecte, “el qual posa en pràctica el compromís de l’Ajuntament per la conservació i la preservació d’ecosistemes que avui en dia són més vulnerables i fràgils. El desplegament d’aquest projecte ens obre una gran oportunitat per situar Calonge i Sant Antoni en el mapa del turisme sostenible, i per desplegar, a la vegada, tots aquells compromisos establerts a nivell europeu.”
Per la seva banda, el regidor de Platges, Raoni Molina, ha explicat que “la delimitació d’una àrea verda marina servirà per transformar la visió que tenim de les platges com a zones estrictament lúdiques. Amb aquest projecte es fa un pas endavant en el desplegament d’activitats de descoberta i de coneixement de l’ecosistema marí, les quals volem que es portin a terme a través de pràctiques esportives que garanteixin la preservació del litoral.”
El projecte ‘Àrees verdes marines a Calonge i Sant Antoni’ serà presentat al públic el divendres, dia 4 d’octubre a les 19.30 h, al Castell de Calonge. Abans, però, es comptarà amb la conferència del divulgador científic i investigador del CSIC Antonio Turiel, que oferirà una reflexió sobre l’estat i el futur del litoral mediterrani.
1r CICLE Calonge i Sant Antoni i el seu MAR
L’acte de presentació del projecte forma part del 1r Cicle Calonge i Sant Antoni i el seu MAR, que es portarà a terme del 7 de setembre al 4 d’octubre. Amb la voluntat de posar en relleu les activitats esportives respectuoses amb el medi ambient i promoure l’interès pel coneixement dels ecosistemes marítims, s’han organitzat un conjunt d’actes oberts a tothom i que han comptat amb la col·laboració i la implicació de varies entitats del municipi.
En aquest sentit, es portarà a terme l’exposició de fotografies “La veu del mar” organitzada per l’Associació Junta d’Arbres, i que es podrà visitar al Castell de Calonge del 7 al 29 de setembre. La mostra inclou les fotografies que han participat en el 1r Concurs de Fotografia Subaquàtica de Calonge i Sant Antoni, que ha estat organitzat per l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i pel qual es celebrarà l’acte d’atorgament de premis el divendres, 20 de setembre a les 20 h al local social de l’Associació Arturo Mundet.
Per la seva part, el Club de Vela de Sant Antoni ha organitzat pel diumenge, 8 de setembre, a partir de les 12 h, la 1a Regata Social de Patí de Vela “Sant Antoni i el seu mar” que, amb el suport de l’Ajuntament, té com a objectiu que la ciutadania conegui de ben a prop aquesta pràctica esportiva d’arrel tradicional.
Finalment, acabaran de completar el cicle una Jornada de neteja de platges, el diumenge 15 de setembre a partir de les 9 h del matí, i un conjunt de conferències sobre ‘El mar que tenim i el mar que volem’, els divendres 20 i 27 de setembre a les 19 h al local social de l’Associació Arturo Mundet.