Activitats gratis al Museu d’Història dels Jueus de Girona durant les Jornades Europees de Cultura Jueva

Amb el lema “La família”, el museu ofereix propostes culturals

El Museu d’Història dels Jueus, gestionat pel Patronat Call de Girona, s’uneix un any més a les Jornades Europees de Cultura Jueva (JECJ) amb una sèrie d’activitats gratuïtes pensades per a tots els públics.

L’edició d’aquest 2024, que s’allargarà fins al novembre, té com a eix central el tema de “La família” i compta amb la participació de 37 països d’arreu d’Europa. Les jornades van començar oficialment l’1 de setembre amb una gran inauguració a Erfurt, Alemanya, organitzada per l’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i del Patrimoni Jueus (AEPJ).

A Girona, les activitats començaran aquesta setmana amb l’objectiu d’apropar a la ciutadania la història de les famílies jueves que durant l’edat mitjana van contribuir a enriquir la història i la cultura de la ciutat. El dimarts 3 de setembre, a les 19 h, el Call de Girona acollirà un club de lectura sobre el llibre *Lèxic familiar*, de Natalia Ginzburg, conduït per Joan Cardona.

El dijous 5 de setembre, a les 21 h, el Museu d’Història dels Jueus oferirà un concert del conjunt Sepharazz Mishpaha, liderat per Tati Cervià. El grup ha reharmonitzat les melodies i la poesia sefaradí, fusionant-les amb elements de jazz per crear una sonoritat actual i única.

El dissabte 21 de setembre, a les 10:30 h, es durà a terme la visita teatralitzada “Un bany d’històries per descobrir la vida al Call medieval”, a càrrec de La Minúscula. Aquesta activitat narra la història d’Estelina, una dona jueva del segle XIV, oferint una perspectiva feminista sobre la vida al call de Girona. Aquesta visita també servirà com a presentació del projecte “Escenaris de la Història”, que forma part de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya.

El programa d’activitats d’enguany culminarà el dissabte 5 d’octubre amb “Un passeig pels tresors de la Meirona”, un recorregut especialment dirigit a un públic familiar. Aquesta activitat permetrà als participants descobrir la història imaginària d’una nena jueva que va viure fa sis-cents anys al call de Girona, revivint el passat a través d’un tresor de records.

El tema de la “família” dins la cultura jueva ofereix una visió rica i multidimensional, des de les narracions bíbliques fins als reptes moderns de preservar el patrimoni en un context de diversitat i canvis socials.

Les Jornades Europees de Cultura Jueva, iniciades l’any 1999 a iniciativa del Patronat Call de Girona, continuen posant en valor la diversitat i la riquesa del judaisme, consolidant-se com una iniciativa internacional de gran abast.