Barcelona no renuncia a Salvador Dalí

El regidor de Cultura discrepa del Museu de Figueres

El regidor de Cultura de Barcelona, Jaume Ciurana, discrepa de la directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, que en declaracions recents va qüestionar la "necessitat" que la capital catalana aculli cap gran antològica sobre Salvador Dalí, donada la seva proximitat amb el Museu Dalí de Figueres. Ciurana, en canvi, replica que Barcelona "no te perquè renunciar mai a una exposició temporal de Dalí", en tant que ciutat "aparador que pot ambicionar tenir totes les exposicions del món".

El regidor ha matisat que la capital catalana "te la sort" de tenir Figueres a menys de 200 quilòmetres de distància, però no creu que això signifiqui renunciar a exposar Dalí.

Montse Aguer "descartava", el passat 19 d'agost, que Barcelona pugui acollir una mostra d'aquestes característiques en un futur pròxim. En tot cas, recordava que les exposicions al Centre Pompidou i al Reina Sofía, que van ser fruit d'un projecte conjunt dels dos centres, han durat quatre mesos cadascuna i que els prestadors de les obres "no ho volien allargar més". A més, Aguer va afirmar que en qualsevol cas "no hi ha hagut una aproximació per part de Barcelona" cap aquesta mostra.


Al marge d'això, Aguer insistia en el fet que Catalunya disposa del Teatre-Museu Dalí, un equipament "inigualable" perquè va ser "ideat i dissenyat" pel propi Dalí. En aquest sentit la directora del Centre d'Estudis Dalinians lamenta que, al seu parer, "aquests debats s'aborden des de la centralitat de Barcelona moltes vegades" quan Figueres "està a menys de dues hores en alta velocitat".

L'opinió del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, difereix bastant de l'expressada per Montse Aguer. En una entrevista aquest matí, Ciurana ha estat categòric: "Barcelona no te perquè renunciar mai una exposició temporal de Dalí", assegura el regidor.

Diu Ciurana que Barcelona te "dues grans sorts". Una, que Figueres és a menys de 200 quilòmetres i per tant "hi podem anar quan vulguem", afirma tot reconeixent la capital de l'Alt Empordà com un centre important en la difusió de l'obra i la figura de Dalí.

Però per Ciurana, l'altra "sort" de la capital catalana és que "és un gran aparador, i per tant pot ambicionar tenir totes les exposicions del món, també les de Dalí". El regidor ha donat entendre, doncs, que, si es dóna el cas, Barcelona podria acollir una exhibició del pintor empordanès amb independència de les dinàmiques expositives del Museu Dalí de Figueres.