El Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) de la Universitat de Girona (UdG) s'ha incorporat com a soci en dos nous projectes europeus destinats a la transformació del diòxid de carboni (CO2) en biocombustibles per a l'aviació.
Aquests projectes, anomenats ALGAESOL i Fuels-C, són finançats pel programa Horizon Europe de la Comissió Europea i busquen alternatives sostenibles als combustibles fòssils per contribuir a la neutralitat climàtica de la Unió Europea.
El projecte ALGAESOL, coordinat pel Centre Noruec de Recerca NORCE, tindrà una durada de 36 mesos. Aquest projecte té com a objectiu el desenvolupament de solucions per convertir la llum solar, el CO2 i residus orgànics en combustibles sostenibles, com el metanol i els bio-olis.
El projecte vol establir noves cadenes de valor per als combustibles d'aviació i navegació marítima basades en l'ús de microalgues i tecnologies de combustibles renovables solars directes. Un dels objectius és reduir entre un 20% i un 25% els costos de producció i l'impacte ambiental dels biocombustibles, seguint un enfocament d’economia bio-circular en línia amb les prioritats del Pacte Verd europeu.
D’altra banda, el projecte Fuels-C, coordinat pel Centre Tecnològic Leitat de Terrassa, tindrà una durada de 42 mesos i se centra en la producció de biocombustibles avançats per al transport marítim i terrestre a partir de residus orgànics i CO2.
El projecte implementarà diverses tecnologies innovadores per convertir aquests residus en combustibles com el metà i l'etanol. L’objectiu és avaluar la viabilitat econòmica i ambiental d’aquests processos, crear noves oportunitats de negoci, i consolidar el lideratge de la Unió Europea en el camp de la ciència i tecnologia dels biocombustibles.
Ambdós projectes utilitzen una tecnologia desenvolupada a la UdG que es basa en microorganismes elèctricament actius, capaços de catalitzar reaccions químiques d’interès. Aquesta tecnologia, juntament amb la recerca en curs, és clau per trobar alternatives sostenibles als combustibles fòssils i avançar cap a una economia descarbonitzada.