Aquest estiu, el sector turístic de la demarcació de Girona ha tancat un agost amb nivells d’ocupació que s’aproximen al 85%, especialment en càmpings i hotels. Això reflecteix la forta demanda turística, però també posa en evidència problemes estructurals en el mercat laboral, especialment en sectors com l’hostaleria i el comerç.
Els càmpings gironins han viscut un agost excel·lent amb ocupacions al voltant del 85%. Segons Miquel Gotanegra, president de l'Associació de Càmpings de Girona, aquests resultats no només són indicadors d’una bona temporada, sinó que també demostren la capacitat del sector per allargar la temporada turística més enllà dels mesos d’estiu.
Aquesta estratègia permet “fidelitzar i formar la plantilla” de treballadors, garantint així la qualitat del servei turístic.
Tanmateix, aquesta bonança contrasta amb la realitat laboral del sector. Malgrat els bons resultats, la manca de personal qualificat i la sobrecàrrega de treballadors són reptes constants. Això ha portat alguns empresaris a optar per “reduir l’oferta” en funció dels equips disponibles per evitar que la qualitat turística en surti perjudicada.
El sector del comerç a Girona, especialment a Figueres, també ha hagut de fer front a la dificultat de trobar personal qualificat durant l'estiu. Frederic Carbó, president de l’associació Comerç Figueres, assenyala que els baixos salaris són un dels principals obstacles.
A més, destaca la necessitat que les empreses es professionalitzin per poder atraure i retenir treballadors, una tasca cada vegada més complexa en un mercat laboral competitiu.
Belén López, secretària general de CCOO a les comarques gironines, alerta que la manca de treballadors a l’hostaleria pot esdevenir un problema greu a mitjà termini, especialment perquè les plantilles són envellides i hi ha poc relleu generacional.
López reclama un “canvi de model” en el sector, basat en una millor formació i condicions laborals ajustades al conveni, tot i que lamenta que “ben poques empreses” el compleixen.