L'Estartit, més a prop de l'autogovern

Torroella de Montgrí comença els tràmits per convertir-lo en Entitat Municipal Descentralitzada

Torroella de Montgrí ha començat a tramitar l'expedient per convertir l'Estartit en Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). Aquesta fórmula representa dotar l'Estartit de més autogovern i que, per exemple, pugui gestionar un pressupost propi o assumir competències en algunes matèries.

En cap cas, però, implica segregar les dues poblacions ni crear un nou municipi. L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, ha detallat que l'expedient quedarà aprovat inicialment en el ple de la setmana vinent i després de dos mesos d'exposició pública, ja arribarà a mans del Govern, que és qui té l'última paraula.

La previsió és que la Generalitat tingui un dictamen definitiu al llarg del 2014.

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, ha assegurat que no hi ha cap tipus d'impediment legal, jurídic ni social perquè l'Estartit tingui més autogovern convertint-se en una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). Si finalment el Govern de la Generalitat li acaba donant el vistiplau, serà la primera EMD de les comarques gironines.

Això implica que Torroella i l'Estartit continuaran essent del mateix municipi i penjaran del mateix ajuntament, el de Torroella de Montgrí, però el Consell Municipal de l'Estartit tindria més capacitat d'autogovern i assumiria més competències.

Segons l'expedient que l'equip de govern portarà a aprovació inicial al ple de la setmana vinent, l'Estartit passaria a tenir set representants -president més vocals-, un pressupost aproximat d'uns 4 MEUR (milions d'euros) i assumiria competències en matèria de neteja i enllumenat, en l'àrea d'ensenyament, tindria oficina d'atenció ciutadana pròpia i també assumiria competències relacionades amb la tramitació d'obres menors.

L'Estartit, com a EMD, tindria 3.148 habitants. Cordón ha ressaltat que la decisió final és del Govern i entén que ara la voluntat general passa per fusionar municipis i no per fer més EMD o segregar poblacions, però recorda que amb aquest nombre d'habitants l'Estartit estaria dins el top ten d'àrees més poblades de la comarca del Baix Empordà.

Per a Cordón es compleixen els tres requisits legals indispensables perquè l'Estartit sigui una EMD: no hi haurà pèrdua de qualitat en la prestació de serveix, es comptarà amb recursos suficients i hi ha un rerefons històric, geogràfic i econòmic que justifica que l'Estartit tingui més autogovern. L'alcalde, a més, ha negat que crear l'EMD suposi incrementar despesa perquè ara per ara a l'Estartit ja existeix el Consell Municipal i hi pot haver mobilitat entre els treballadors municipals, tant personal administratiu com policial.

Aquest dijous l'equip de govern ha fet arribar l'expedient a tots els grups municipals i passarà pel ple de la setmana vinent. Després, hi haurà 60 dies d'exposició pública durant els quals es podran fer al·legacions. Un cop acabada la tramitació a nivell municipal, l'expedient arribarà a la Generalitat que haurà d'emetre un dictamen final. Cordón espera que es pugui tenir una resolució al llarg de l'any vinent.