El Festival de Jazz de Girona comptarà amb més activitats gratuïtes

El saxofonista nord-americà Kenny Garrett és el cap de cartell de la cita

La 13ena edició del Festival de Jazz de Girona arriba amb més activitats gratuïtes (un 67%), preus populars (de 3 a 12 euros) i artistes de referència del gènere. La cita arrenca el 15 de setembre a l'Auditori amb l'única actuació a l'Estat del saxofonista nord-americà Kenny Garrett, qui fou membre de la banda de Miles Davis.

Durant dues setmanes, el festival ha programat actuacions i activitats a diferents espais com La Planeta, els Jardins de la Mercè, la Fundació Valvi o la Mirona de Salt. En el cartell destaquen el guitarrista Dan Ben Lior (que actualment acompanya Diego el Cigala), el pianista Xavi Torres o les presentacions de disc que faran els gironins David Poblete & Saltjazz i TAK!. La ciutat de Girona viurà durant la segona quinzena de setembre una nova edició del Festival de Jazz que, en paraules del seu director, Francesc Ubanell, reivindica que compta en la programació amb algunes de les millors actuacions del panorama musical del jazz d'avantguarda.

Amb un pressupost discret (34.000 euros, similar al de l'any passat), el festival ha aconseguit compaginar les activitats gratuïtes amb les de pagament a preus molt populars, que es mouen entre els 3 i els 12 euros. Enguany, ha sumat nous patrocinadors -com el Patronat de Turisme o la Fundació Valvi- i això ha fet que als espais consolidats s'hi sumi també l'auditori de la Fundació Valvi, on actuarà el pianista i compositor Xavier Torres.

El festival arrenca amb un concert a l'Auditori de Girona de Kenny Garrret, qui fou integrant de la banda de Miles Davis i que oferirà l'únic concert a l'Estat en el marc del festival per presentar el seu treball 'Push the sky away'. "Podem dir que hi ha artistes de primer nivell que presenten en primícia els seus treballs a Girona, i aquest n'és un cas", ha remarcat el director de la cita.

I no només Kenny Garrett ha escollit Girona per presentar treball, sinó que hi ha quatre formacions més que també presenten àlbum en el marc del festival. Es tracta de la formació Marco Mezquida Trio (27 de setembre, Casa de Cultura), Walk Tall (22 de setembre als Jardins de la Mercè) o dues formacions gironines que faran un concert conjunt per a presentar els seus treballs: David Poblete & Saltjazz i TAK! (26 de setembre, sala la Planeta).

Altres actuacions destacades seran les del guitarrista d'origen israelià però resident a Granada Dan Ben Liar, que actualment acompanya el 'cantaor' flamenc Diego el Cigala o el concert que Leslie Helpert i Albert Vila dedicaran a Billie Holiday. La Girona Jazz Band també actuarà al festival amb un homenatge a Charlie Parker. Tancarà el festival el duet format per Karol Green i Santi Careta.

En aquesta ocasió, el festival ha dissenyat un eslògan per promocionar la cita: 'Girona inspira jazz'. Segons el director, Francesc Ubanell, aquesta és una frase que vol establir un lligam entre la ciutat, el públic i els artistes.

L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ha celebrat que es tracti d'una programació "de primer nivell" i ha destacat "l'èxit" dels programadors del festival que han pogut dissenyar-lo tot i el moment complicat que viu la cultura. "Malgrat que hi ha amenaces sobre la cultura, com és el cas de l'IVA, gràcies a l'enginy i l'esforç de tots el festival pot ser atractiu", ha declarat Puigdemont, que també destaca que la cita conserva "l'equilibri perfecte" entre músics gironins i de fora. L'alcalde també ha destacat que festivals com aquest, que es fan a les acaballes de l'estiu, contribueixen a fer que els visitants tinguin atractius "tot l'any" per venir a Girona a consumir cultura.

La cita també compta amb el suport de la Diputació de Girona. El vicepresident Xavier Soy ha destacat que el festival ajuda a generar activitat econòmica i que permet a la gent "que té moltes preocupacions" poder-se evadir del dia a dia "a preus molt populars i assequibles".