La sequera, un fong, els senglars i els cabirols fan caure un 20% la producció de la DO Empordà

Des del consell regulador esperen obtenir uns 60.000 hectolitres

La DO Empordà ha engegat la verema d'enguany començant a collir les varietats més primerenques de raïm. Els cellers empordanesos preveuen una davallada d'entre el 15 i el 20% en comparació amb la mitjana de la denominació, que se situa en uns 60.000 hectolitres.

El president de la comissió tècnica del consell regulador de la DO Empordà, Pau Albó, ha assenyalat que hi ha "diversos motius" darrere d'aquesta davallada. El primer és la sequera perquè, tot i que aquest any ha plogut a la primavera, "molts ceps no han produït els raïms que podien produir": "Hem notat una mena de ressaca de la sequera".

Un altre factor és el fong míldiu. Precisament, les humitats altes provocades per la pluja han fet estar més en alerta els cellerers, sobretot perquè a l'Empordà cada vegada hi ha més hectàrees de vinyes ecològiques i aquí no s'hi poden aplicar productes químics per evitar-ne l'expansió.

Finalment, també han notat els estralls de la fauna cinegètica. El sector veu amb impotència com senglars i cabirols recorren a les vinyes i altres conreus per buscar aigua i menjar, fent reduir la producció.

El president de la comissió tècnica ha afirmat que sempre estan contents de poder donar el tret de sortida a la verema però demana al consumidor final que valori la feina que hi ha darrera "quan obren una ampolla de l'Empordà": "Costa entrar raïm al celler". Amb tot, Albó exposa que el raïm és de bona qualitat i assevera que els cellers de la DO el seleccionen i fan triatge per aconseguir bons vins "perquè al final és la nostra base".

Vinya vora el mar

La DO Empordà ha donat el tret de sortida a la verema a la finca Garbet del celler Perelada, vuit hectàrees davant de mar i en un entorn privilegiat. "Són vuit hectàrees just davant del mar, amb un mirador espectacular al Mediterrani, entre mar i muntanya. És una vinya on es conjuguen els quatre elements bàsics; la terra amb la pissarra, el vent perquè aquí sempre bufa tramuntana o vent de mar, el foc a través del sol que va directament al raïm i l'aigua, que fa de termoregulador", ha explicat el director tècnic del celler Perelada, Delfí Sanahuja.

És el celler més gran de la DO, amb 150 hectàrees en propietat. Sanahuja ha exposat que preveuen un 10% més de producció perquè tenen vinyes repartides en sis municipis i a cadascuna la situació ha estat una mica diferent. "El raïm està madurant molt lentament i això està molt bé perquè fa dona més aromes, més equilibri i més personalitat als vins", ha afegit.

Ara, els viticultors esperen que el clima sigui òptim durant la verema, amb temperatures suaus i no massa precipitacions. I, sobretot, esperen que no hi hagi calamarsades que puguin afectar el raïm a punt de collir.

Observatori de la Maduració

El consell regulador de la DO Empordà ha iniciat aquest any una prova pilot per a la creació de l'Observatori de la Maduració. Tècnics del consell regulador faran anàlisis setmanals en diverses finques representatives de la denominació i elaboraran un informe que compartiran amb els viticultors empordanesos. Aquestes dades generals i la informació pròpia de cada celler han d'ajudar els viticultors a triar el moment més òptim per collir el fruit.