Les comarques gironines, escenari d'una 'road movie'

Roden 'Marsella', un llargmetratge sobre la pugna de dues mares per l'amor de la filla

L'Hotel Medinyà de Sant Julià de Ramis (Gironès)  i un aparcament de camions al peu de l'N-II a la Jonquera (Alt Empordà) es converteixen aquesta setmana en localitzacions per a la gran pantalla.

La directora Belén Macias hi roda 'Marsella', una road movie sobre la pugna de dues mares -una biològica i l'altra, d'acollida- per aconseguir l'amor de la filla que comparteixen. El film compta per als papers principals amb Goya Toledo i María León (guanyadora del darrer Goya a actriu revelació).

"La història reflexiona sobre la falta d'oportunitats a la vida, però també sobre els llocs on un neix i creix", explica la directora. Tant Macias com León asseguren que la demarcació és idònia per a una pel·lícula on la carretera apareix de forma recurrent.

Sota un sol de justícia, l'equip de rodatge repeteix una vegada i una altra l'escena escollida. Sara (María León) i Virgínia (Goya Toledo), al costat d'un cotxe atrotinat, discuteixen acaloradament. Cap de les dues vol renunciar a l'amor de la filla que comparteixen, Claire.

Sara va perdre la custòdia de la petita pels seus problemes d'addicció a l'alcohol i a les drogues. Virgínia, durant aquest temps, li ha fet de mare d'acollida. Fa pocs dies, però, un jutge li ha retornat la nena a Sara. I ara, totes tres viatgen en direcció a Marsella per intentar trobar-ne el pare biològic. Una travessia durant la qual les dues mares comencen una emotiva i despietada pugna per la filla que comparteixen.

Aquest és, a grans trets, l'argument de 'Marsella', la nova pel·lícula de Belén Macias ('El patio de mi casa', 'La princesa de Éboli') que veurà la llum aquest proper 2014. El rodatge d'aquesta road movie va començar el passat 19 de juliol i acabarà el 31 d'agost. Per a aquesta pel·lícula, on tot allò que hi ha a banda i banda de l'asfalt es converteix en un paisatge recurrent, l'equip ha escollit dues localitzacions a comarques gironines, totes a peu d'N-II.

La primera és l'Hotel Medinyà, al Gironès; la segona, un aparcament de camions a la Jonquera (Alt Empordà). El rodatge a l'hotel va començar dimecres de la setmana passada i, des de demà i fins divendres, l'equip ja es desplaçarà fins a tocar la frontera. A partir d'aquí, el rodatge entrarà ja en terres franceses.

Belén Macias és conscient que són temps durs per al sector. Ha aconseguit tirar endavant aquest projecte després de cinc anys buscant-ne finançament i, de fet, 'Marsella' tampoc amaga la cruesa de la crisi. "És una pel·lícula que se situa en el moment actual, amb uns personatges que han tingut poques oportunitats a la vida; és una reflexió no només sobre això, sinó també sobre el lloc on un neix i creix, i sobre el moment social que estem passant ara", concreta.

"Són dues lleones que lluiten per l'amor de la filla"

Interpretar els dos papers principals no és fàcil. María León admet que li costa posar-se a la pell de Sara. "No és un personatge senzill, porta una motxilla molt carregada", explica. I com a exemple, posa l'escena que els ha tocat fer aquesta tarda. "La seqüència d'avui era bastant complicada; és el moment en què els dos personatges s'enfronten i surt a flor de pell allò que porten dins; són dues lleones lluitant per l'amor de la seva filla", concreta.

El repartiment de 'Marsella' es completa amb tres actors catalans; Eduard Fernández ('Una pistola en cada mano', 'The Pelayos'), Àlex Moner ('Polseres vermelles', 'Els nens salvatges') i Noa Fontanals, que debuta a la gran pantalla amb el paper de la filla, que actua com a fil conductor del viatge. Sobre ella, la directora en comenta que és una nena que té "molta màgia" i que van arribar a fer 700 càstings abans d'escollir-la.

Caravana i quilòmetres

L'equip de 'Marsella' s'estarà, en total, una setmana per terres gironines. I tant la directora com María León i Eduard Fernández comenten que la demarcació és idònia com a paisatge per a una pel·lícula. No només per una road-movie, sinó per a molts altres tipus de films.

"És una passada, té llocs impressionantment bonics", diu María León. I hi afegeix: "Passem calor, estem moltes hores a la carretera i anem tot l'equip repartit en caravanes i fent quilòmetres; però el paisatge és preciós". La directora també s'afegeix a aquesta consideració i Fernández -que a la pel·lícula interpreta un camioner- no vol deixar passar per alt l'atractiu que li desperta la Costa Brava i, com comenta, les seves cales.