La gran antològica de Salvador Dalí no visitarà Barcelona

Montse Aguer apunta que els museus Dalí estan superant els registres "rècord" de visitants de l'any 2012

La directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, ha descartat que Barcelona pugui acollir una gran antològica sobre Dalí en un futur pròxim. Ha qualificat d'"èxit rotund" les exposicions de l'artista empordanès a París i Madrid, però ha assegurat que la fórmula no es podrà repetir a Barcelona. Aguer ha afegit que "no hi ha hagut interès per part de Barcelona", però que de totes maneres "no hauria estat possible" perquè les antològiques de París i Madrid han durat quatre mesos i els prestadors "no ho volien allargar més".

Amb tot, Aguer ha recordat que Figueres compta amb una retrospectiva permanent de Dalí "a menys de dues hores de la capital catalana". La figura de Salvador Dalí continua associada a l'èxit. Tant els museus Dalí gestionats per la Fundació Gala-Salvador Dalí, que continuen batent rècords de visitants, com les antològiques que aquest any han acollit París i Madrid demostren que l'artista empordanès continua sent un reclam de primer ordre per al públic de tot el món.

En aquest sentit, Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians, assegura que les exposicions sobre Dalí a les capitals francesa i espanyola han estat "un èxit rotund", tant de públic com de crítica, i que a més, ha destacat, han servit per abordar la figura de Dalí "fugint de tòpics" i "sense caure en l'anècdota".

Sobre l'antològica que va acollir el Centre Pompidou de París, Aguer ha recordat que ha estat amb gairebé 800.000 visitants la segona exposició més visitada de la història del museu francès només superada per una anterior mostra sobre el pintor empordanès feta l'any 1979. En aquest sentit, Aguer ha assegurat que l'antològica de París, més enllà de les xifres, ha servit perquè molts artistes joves "hagin descobert Dalí des d'una perspectiva diferent" valorant, ha afegit, "les possibilitats de canvi i tota la innovació que va aportar".

Sobre l'antològica de Madrid, que s'allargarà fins el 2 de setembre, Montse Aguer ha "convidat" tothom a visitar-la perquè "val molt la pena" i perquè, ha puntualitzat, passarà "molt de temps abans de poder veure una antològica sobre Dalí d'aquestes dimensions". Sobre la mostra, que com la de París també ha estat molt ben acollida pel públic i la crítica, Aguer, que n'ha estat co-comissària, explica que s'ha optat "per una posada en escena molt sòbria, volgudament poc daliniana" per fer incidència en l'obra global de l'artista, és a dir, la pictòrica, la cinematogràfica i el dibuix, "fugint de tòpics" amb l'objectiu de fer "una lectura de Dalí des de la perspectiva actual". En aquest sentit, Aguer ha explicat que la mostra s'ha centrat en parlar dels diferents llenguatges que practicava Dalí "per demostrar que hi ha una coherència en la seva obra".

Descarta una antològica a Barcelona

Tot i l'èxit de les antològiques de París i Madrid, Montse Aguer ha descartat que Barcelona pugui acollir una mostra d'aquestes característiques en un futur pròxim. En aquest sentit, Aguer ha recordat que les exposicions al Centre Pompidou i al Reina Sofía, que van ser fruit d'un projecte conjunt dels dos centres, han durat quatre mesos cadascuna i que els prestadors de les obres "no ho volien allargar més". A més, Aguer ha assegurat que tot i que no hauria estat possible, "no hi ha hagut una aproximació per part de Barcelona".

Amb tot, Montse Aguer insisteix i recorda que Catalunya té el Teatre-Museu Dalí "que és igualable" perquè va ser "ideat i dissenyat" pel mateix Dalí i perquè acull "una representació absoluta de la seva obra". En aquest sentit, la directora del Centre d'Estudis Dalinians, ha lamentat que moltes vegades s'aborden aquests debats "des de la centralitat de Barcelona" quan Figueres "està a menys de dues hores en alta velocitat".

Més visitants als museus Dalí

Montse Aguer ha assegurat que el 2013 "va molt bé" pel que fa al nombre de visitants als museus Dalí de Figueres, Púbol i Portlligat. En aquest sentit, Aguer ha afegit que en el que portem d'any les xifres fins i tot han augmentat respecte les de l'any 2012 que van ser "rècord". Així, a un més de fer balanç dels primers vuit mesos de l'any, Montse Aguer assegura que de seguir el ritme actual es podria superar la xifra assolida a finals d'agost de l'any anterior quan pels tres museus van passar 1.076.050 visitants.

Desmuntant tòpics

Montse Aguer deixa clar que un dels objectiu de futur del Centre d'Estudis Dalinians és trencar tòpics al voltant de la figura de Salavador Dalí. Una fita que mica en mica s'està aconseguint però que encara costa trencar perquè "tots hem parlat molt del Dalí personatge" quedant-nos "amb una visió molt fàcil de la seva figura" quan en realitat, assegura, "Dalí és un artista molt complert i complex a qui li interessava absolutament tot". Aguer també apunta a un cert "encasellament polític" que no "és ben bé cert" i que ha fet, assegura, "que ens acostéssim sempre a Dalí amb certs prejudicis". Amb tot, Aguer assegura que les joves generacions cada cop tenen una visió menys "estereotipada" de l'artista empordanès gràcies a la celebració del centeneri de Dalí el 2004 i també al nou enfocament a les grans exposicions com per exemple les més recents de París i Madrid.

Empordà, pol museístic

Montse Aguer ha valorat molt positivament l'obertura a l'Empordà de nous equipament culturals com el museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols o la Fundació Perramón de Ventalló. En aquest sentit, Aguer ha assegurat que "entre tots sumem i la suma sempre és bona" per fer de l'Empordà un centre de l'art i la cultura a Catalunya i al món. A més, Aguer ha destacat que explotant aquests actius "que són els nostres", ha puntualitzat, "tothom en sortirà beneficiat" perquè es podrà captar més turisme i allargar-ne l'estada.