Nova campanya arqueològica a Coll de Molleres, un jaciment romà a 2.500 metres d'altura

S'abordarà el pati interior del recinte i obrir un nou espai per estudiar la funcionalitat del recinte

L'equip d'arqueologia de muntanya del grup de recerca GIAP (ICAC-CERCA) va començar diumenge passat una nova campanya arqueològica al municipi de Meranges (Cerdanya).

Durant dues setmanes, l'equip estarà excavant al jaciment Coll de Molleres I, a 2.500 metres d'altura. Aquest jaciment té una localització estratègica als Pirineus, pròxim a la ciutat romana de Iulia Libica (Llívia). Es tracta d'un conjunt arqueològic amb una llarga ocupació humana, del qual en destaca la fase romana altimperial.

En aquest espai s'hi ha localitzat abundant material arqueològic en aquest espai d'hàbitat: vaixella de taula i de cuina, peces de vidre i metall, entre d'altres.

La nova campanya arqueològica al jaciment Coll de Molleres I té dos objectius principals: esgotar els nivells arqueològics del pati interior del recinte, i obrir en extensió un nou espai que donarà molta informació sobre la funcionalitat del jaciment.

Els treballs arqueològics són dirigits per Lídia Colominas, investigadora Ramón y Cajal, GIAP, Arnau Carbonell, investigador predoctoral, GIAP i Josep M. Palet, professor de recerca a l'ICAC-CERCA.

La campanya s'emmarca en el projecte de recerca sobre l'evolució històrica dels paisatges mediterranis i el projecte quadriennal sobre arqueologia d’alta muntanya a les capçaleres del Segre – Ter (Cerdanya-Ripollès).

Aquesta forma part d'un projecte de quatre anys d’excavacions que s'activà el 2022 amb l'Ajuntament de Meranges, amb l'objectiu d'ampliar els resultats del darrer projecte quadriennal (2018-2021) liderat pel mateix grup GIAP al territori. El jaciment es troba en uns terrenys de titularitat de l’Ajuntament Meranges, el qual s’ha mostrat disposat a impulsar la promoció de les restes.

L'ICAC-CERCA col·labora amb aquesta i altres entitats del territori per garantir la transferència de coneixement de la seva recerca i el reconeixement del patrimoni del paisatge cultural, especialment a través del projecte europeu Inerreg Sudoe Cultur-Monts, que aspira a ser un recurs per al desenvolupament territorial sostenible i el turisme. L'Ajuntament de Meranges és soci associat d'aquesta brivant iniciativa, molt lligada al desenvolupament del territori i que vol donar veu als actors locals que hi operen.

El pròxim dissabte 13 de juliol els mateixos investigadors faran una visita guiada al jaciment per donar-lo a conèixer i també per informar de les accions previstes en el marc del projecte Cultur-Monts que lidera l'ICAC-CERCA.

A través del grup de recerca GIAP, l'ICAC-CERCA ha dut a terme diverses iniciatives per apropar els resultats de la seva recerca a la societat i contribuir a la reivindicació dels paisatges culturals, com és el cas del projecte ArqueoPirenaia, que, entre altres resultats, va inaugurar el passat setembre de 2023 un conjunt de recursos patrimonials i didàctics a la Vall de Núria, i que aquest 2024 comença una segona fase.