La PAH trasllada les seves protestes davant la casa de l'alcalde de Salt

Reclamen a l'ajuntament que empadroni les famílies que viuen a l'edifici ocupat

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha portat la protesta pel bloc alliberat de Salt (Gironès) davant la casa de l'alcalde, Jaume Torramadé.

Diversos integrants s'han concentrat a sota del bloc on viu l'alcalde, han trucat al timbre del seu pis i, després de no rebre resposta, han explicat les seves reivindicacions a veïns i comerços de la zona. En paral·lel, la PAH també ha entrat una bateria de sol·licituds al registre de l'Ajuntament.

Unes reclamen que no es talli l'aigua als qui no poden pagar els rebuts, i les altres, que el consistori empadroni les famílies que viuen al bloc alliberat. Si l'ajuntament no els censa, la PAH ha anunciat que el portarà davant els jutjats aquest setembre.

LA PAH de Girona continua amb les protestes per reclamar que no els desnonin del bloc ocupat de Salt, i reivindicar que l'ajuntament empadroni les famílies que viuen als pisos. A l'edifici del carrer Doctor Castany, propietat de la Sareb (el 'banc dolent') hi resideixen ara dinou nens i 24 adults.

"És necessari que les persones es puguin empadronar allà on viuen; entre d'altres, per temes de salut o d'habitatge", explica la portaveu de la PAH, Marta Afuera. Des de l'entitat sostenen, a més, que no cal cap mena de paper per poder fer efectiu aquest tràmit, sinó que n'hi hauria prou amb una visita de la Policia Local al bloc alliberat perquè aixequés acta.

"L'ajuntament ens demana que aportem contractes de lloguer o escriptures de propietat, documents que evidentment no tenim", diu Afuera. La portaveu de la PAH explica que s'han assessorat amb advocats i que, per això, han decidit reclamar a l'ajuntament que empadroni les famílies del bloc alliberat.

Segons Afuera, "la normativa deixa clar que qualsevol persona que visqui a Salt té dret a empadronar-se". I això, precisa la portaveu de la PAH en referència al bloc alliberat, és "independent del què decideixi la justícia sobre si aquesta persona té dret o no a viure en aquells pisos". De moment, després que l'Audiència de Girona ordenés el desallotjament del bloc, cap dels qui hi viuen ha rebut l'escrit perquè l'abandonin.

En cas que l'ajuntament no censi les famílies que viuen a l'edifici del Doctor Castany, la plataforma ja ha anunciat que aquest setembre portarà el consistori davant dels jutjats. "Els denunciarem per impedir aquest dret", ha dit Afuera. Avui, a més, la PAH ha decidit portar la protesta pel bloc alliberat davant l'edifici on viu l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé.

Diversos integrants de la plataforma s'han concentrat a l'entrada del bloc, situat a la zona centre del municipi, i han trucat al timbre del pis de l'alcalde. Després de no rebre resposta, han explicat les seves reivindicacions a veïns i comerciants de la zona.

Impedir els talls d'aigua

A més d'entrar diverses sol·licituds demanant fer efectiu l'empadronament, la PAH també ha presentat una altra bateria de demandes al registre de l'Ajuntament de Salt. En aquest cas, reclamant que el consistori intercedeixi per evitar que les companyies acabin tallant l'aigua a aquelles famílies del municipi que no poden pagar el rebut.

"El subministrament d'aigua potable a les llars és un dret bàsic, i per qüestions de pobresa s'està vulnerant sistemàticament", ha dit Afuera. Entre els darrers casos que han arribat a l'entitat, i que fan referència a aquesta problemàtica, hi ha el de la Jessi, una dona nigeriana de 34 anys, que en fa cinc que viu a Salt amb els seus dos fills (un nen i una nena).

Des de fa un mes i mig, li han tallat l'aigua del pis. L'habitatge no disposa de cèdula d'habitabilitat, perquè la dona -que abans el tenia en propietat- hi ha tornat a viure després que la fessin fora. "No puc viure sense aigua", explica.