Neix 'La Friki', la fira de Banyoles dedicada al còmic, el manga i la cultura asiàtica

Se celebrarà el 6 i 7 de juliol

El cap de setmana del 6 i 7 de juliol Banyoles celebrarà ‘La Friki’, una fira dedicada al món del còmic, el manga i la cultura asiàtica, un esdeveniment que, per primera vegada, tindrà lloc a la ciutat.

Durant els dos dies al pavelló de la Draga hi haurà un seguit de propostes com campionats de videojocs, un concurs de Cosplay, tallers temàtics per a totes les edats. El dissabte 6 de juliol a 2/4 de 12 del matí es donarà el tret de sortida de ‘La Friki’, el primer esdeveniment relacionat amb la cultura asiàtica del món del còmic, de la ciència-ficció i dels videojocs que se celebrarà a Banyoles.

Durant tot el cap de setmana de fira hi haurà prop d’una cinquantena de propostes per a tots els públics. Pau Fernández, president de Whoxperience, entitat banyolina organitzadora de ‘La Friki’, ha explicat que “després de celebrar aquest tipus de fires en altres llocs de la geografia catalana, vam detectar que a Banyoles també hi havia l’interès, tant per part de la ciutadania com de l’Ajuntament, de celebrar un esdeveniment d’aquest tipus i, en aquest sentit, la coordinació amb el consistori ha estat molt fàcil”.

Fernández també ha volgut destacar que “es tracta d’una primera edició, però que arriba amb moltes i diferents propostes per arribar a tots els públics possibles, amb una fira que podrà visitar de les 11 del matí a les 8 del vespre”.

Per la seva banda, la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Banyoles, Ariadna Llop ha destacat que “estem molt contents que arribi aquesta fira també a Banyoles, ja que des de l’Ajuntament volem incentivar aquest tipus d’activitats per al jovent, que, a més, en aquest cas també és d’interès per a un públic infantil i adult”.

Tallers, música, concurs de Cosplay, cinema a la fresca i solidaritat

D’entre l’extensa programació de ‘La Friki’ destaquen la gran varietat de propostes amb la voluntat d’arribar a totes les edats.  Així, a més de les xerrades i tallers sobre temàtiques més específiques, també es disputaran diferents tornejos de videojocs, des dels més actuals com el ‘Kimetsu no Yaiba’ fins els populars Tetris o Pacman.

A fira hi haurà una quarantena d’estands, entre botigues i de productes artesans, Pau Fernández apunta que “aquestes parades de diferents temàtiques, sempre que ho hem trobat, hem prioritzat donar espai als negocis locals de Banyoles”. El dissabte a les 2 del migdia s’oferirà una xerrada sobre el manga ‘No tinc nom’ del qual Fernández n’és el guionista, i que s’ha impulsat des de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de potenciar l’esport femení.

Un cop finalitzada la primera jornada de la fira, a les 10:30h de la nit tindrà lloc una sessió de cinema a la fresca, als afores del pavelló de La Draga, en la que es podrà veure El viatge de Chihiro, un film d’anime japonès que es mostrarà doblat al català.

El diumenge l’activitat més destacada serà el concurs de Cosplay, una subcultura japonesa basada a disfressar-se d'un personatge de manga, anime o videojoc que comptarà amb un jurat integrat per diferents professionals del sector com ‘Blueunicorn’, ‘Chaokomaker’ o ‘Maroncita Cosplay’, entre d’altres.

En paral·lel, durant tot el cap de setmana hi haurà un espai de food trucks en la que es podrà degustar aliments asiàtics relacionats amb el món del manga i de l’anime. A més, també tindrà lloc un sorteig benèfic amb diferents productes i material que han cedit els patrocinadors i establiments que seran presents a la fira.

La recaptació es destinarà íntegrament a dues entitats, encara per definir, però una relacionada amb el suport a les persones amb càncer i l’altre relacionada amb el benestar animal. Les entrades per a ‘La Friki’ de Banyoles es poden adquirir a través de la pàgina web lafriki.cat a un preu de 7 euros per dia o de 12 euros per tot el cap de setmana. Els menors de 8 anys tenen l’entrada gratuïta.