La Unitat Funcional de Malaties de la Neurona Motora de l'hospital Trueta de Girona ha atès 114 pacients d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) en cinc anys. La unitat es va estrenar l'abril del 2019 i des d'aleshores les persones amb aquesta patologia poden ser tractades per diferents especialistes en un mateix espai i dia al mateix hospital.
La característica principal de les unitats funcionals és l'accés a l'atenció i el seguiment amb un equip interdisciplinari. Això vol dir que hi ha professionals de diferents especialitats que treballen de forma conjunta i coordinada per millorar l'assistència. Avui dia la unitat de l'hospital gironí atén 46 persones diagnosticades d'ELA amb una edat mitjana de 64 anys.
Les malalties de la neurona motora desenvolupen un grup de patologies que causen un gran impacte en el pacient i el seu entorn. El motiu és el deteriorament progressiu físic que pateix el pacient i l'alta complexitat en les cures.
La malaltia més freqüent d'aquest tipus és l'ELA, que cada 21 de juny commemora el dia mundial per conscienciar a la població de la malaltia i de la importància de continuar amb la investigació de les causes que la provoquen.
L'hospital Trueta de Girona compleix aquest 2024 el cinquè aniversari des que es va posar en marxa la Unitat Funcional de Malalties de la Neurona Motora. Es tracta d'un servei que està format per professionals de diferents especialitats com ara neurologia, pneumologia, endocrinologia i nutrició, dietètica, neurofisiologia clínica, rehabilitació, psicologia i infermeria. També hi ha equips del Programa d'Atenció Domiciliària i de Suport (PADES).
Entre l'abril del 2019 i el juny del 2024 s'han atès 114 persones amb aquesta malaltia i s'ha ofert una assistència sanitària multidisciplinària en un mateix dia i espai, a diferència del que passava abans. Els professionals de la unitat treballen de forma coordinada i conjunta per garantir una millor atenció al pacient.
Cinc anys després de l’entrada en funcionament, els registres d’activitat de la Unitat Funcional de Malalties de la Neurona Motora del Trueta reflecteixen la seva consolidació com a servei de referència per a les persones amb ELA i els altres tipus de malalties de neurona motora a la Regió Sanitària de Girona, amb una estreta relació amb els Centres d’Atenció Primària (CAP) de cada pacient.
La xifra de consultes ateses pels seus professionals ha anat incrementant-se fins a arribar a les 98 realitzades l’any 2023. Aquesta progressió ha permès que cada pacient pugui ser visitat pels especialistes de la Unitat en intervals d’entre dos i quatre mesos segons les necessitats. Pel que fa als primers sis mesos de 2024, la Unitat ja ha fet 86 visites.
Avui dia aquesta unitat funcional compta amb 46 persones diagnosticades amb ELA, 28 homes i 18 dones. La malaltia, que té una incidència baixa que se situa entre els 6 i 8 casos anuals cada 100.000 habitants, provoca una progressiva degeneració de les neurones que controlen el moviment voluntari dels músculs, com ara les responsables de la parla, de moure les mans i les cames, de caminar, deglutir i respirar. Aproximadament el 5-10% dels casos són hereditaris, i es creu que en el seu desenvolupament també hi poden influenciar causes ambientals.