Portbou començarà les obres del Centre Memorial Walter Benjamin a finals d'any

El centre comptarà amb una biblioteca, espai jove, sales polivalents i un alberg

Les obres del nou Centre Memorial Walter Benjamin de Portbou ja tenen data d'inici. Després d'anys reivindicant-ne l'espai, el consistori ha posat sobre la taula els terminis del projecte. Segons ha explicat l'arquitecte municipal, Pere Masó, les obres començaran a finals d'any i consistiran en la rehabilitació de l'antic Ajuntament de Portbou, edifici on s'allotjarà el centre.

Els treballs per reformar l'antiga casa consistorial –abandonada des de 1960- es faran per fases. La primera part, consistirà en reforçar l'estructura malmesa per l'abandonament. Poc a poc, s'anirà reparant els diferents espais de l'edifici fins a completar la reforma, que el consistori preveu que no es faci efectiva fins al 2012.

El nou Centre Memorial dedicat al filòsof alemany tindrà una funció polivalent. Hi haurà un espai museístic per a exposicions permanents sobre la vida de Walter Benjamin i sobre els treballs que el pensador va fer a l'entorn de les 'fronteres de la llibertat'. A l'antiga sala de plens, s'habilitarà un centre de documentació, sala de lectura i biblioteca de l'exili. El centre tindrà també un espai taller destinat a conferències i un espai jove, que servirà com a punt de trobada per al jovent del poble. A la segona planta, hi haurà un alberg de la memòria, que acollirà estudiosos i artistes, amb una capacitat de fins a setze persones.

El Centre Memorial Walter Benjami neix amb l'objectiu de recuperar la memòria del pensador alemany exiliat l'any 1940 a la població altempordanesa en la seva fugida del nazisme. Segons l'alcalde de Portbou, Antoni Vega, serà un punt molt important per al municipi tant a nivell turístic com cultural. D'alguna manera, servirà per estrènyer el vincle entre el pensador i el poble empordanès, on Benjamin va refugiar-s'hi després de fugir de l'Alemanya nazi fins que va morir.

Pel que fa al finançament del projecte, la col·laboració serà, tal i com ja es va anunciar, a tres bandes entre el consistori de Portbou, la Generalitat i la Unió Europea a través dels projectes de cooperació transfronterera. Per ara, les obres compten amb una subvenció de patrimoni de 225.000 euros cedida pel Memorial Democràtic. La resta de subvencions encara no estan tancades, però es preveu que en pocs mesos estiguin concretades i es pugui començar amb les obres.

Portbou s'adhereix a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya

Coincidint amb la presentació del projecte, l'Ajuntament de Portbou ha signat aquest dimecres un conveni per adherir-se a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, una xarxa que treballa per fer difusió del patrimoni memorial del període 1931-1980. De moment, un total de 71 espais de memòria distribuïts arreu del territori de Catalunya l'integren.

Amb aquest pas, Portbou es converteix en el primer municipi que s'inscriu oficialment a la xarxa, que té la seva seu referencial a la Jonquera, on hi ha el Museu de l'exili. D'aquesta manera, els dos espais memorials del municipi altempordanès –un itinerari urbà dedicat a Walter Benjamin i l'espai memorial de l'Exili-Coll de Belitres- passen a formar part d'aquest ens de recuperació de la memòria històrica.