Oncolliga donarà productes per pal·liar els efectes del tractament del càncer ginecològic

Rebran una targeta regal amb la qual podran collir-ho a la seu de l'entitat

La Fundació Oncolliga Girona regalarà a les pacients de càncer ginecològic sotmeses a braquiteràpia un kit de productes per evitar o pal·liar els efectes secundaris d’aquest tractament.

La iniciativa s’ha desenvolupat conjuntament amb l’equip de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica (UFGO) de l’Hospital Dr. Josep Trueta i de l’Institut Català d’Oncologia per donar resposta a una necessitat que no està coberta pel sistema públic. Els primers kits ja s’han començat a entregar aquest mes de maig.

L’any passat, durant una xerrada organitzada per la Fundació Oncolliga Girona amb motiu del Dia Mundial del Càncer, l’equip de la UFGO va posar sobre la taula aquest hàndicap. L’Oncolliga, sempre atenta a les necessitats de les persones afectades per la malaltia, va posar fil a l’agulla per buscar solucions.

Es va crear un grup de treball integrat per professionals de l’entitat i de la mateixa UFGO per tirar endavant una idea engrescadora: la configuració d’un kit de productes cosmètics ginecològics, finançat íntegrament per l’Oncolliga, que s’entregaria gratuïtament  a totes les pacients per tal de cobrir els primers trenta dies de cures després del tractament de braquiteràpia, els més importants.

Després de mesos de treball, el kit postbraquiteràpia ja és una realitat. Ara, durant la visita amb la infermera abans del tractament, les pacients reben un seguit de recomanacions sobre les cures posteriors i una targeta regal amb la qual poden anar a recollir el lot de productes a la seu d’Oncolliga a Girona. El kit inclou deu òvuls i crema hidratant vaginal, finançats per Oncolliga Girona, a més d’un gel de neteja íntima i una mostra de lubricant, gentilesa de la firma Cumlaude Lab, proveïdora de tots els productes, que s’entreguen a les pacients dins d’un necesser.  

“Aquest és un projecte del qual n’estem molt orgulloses, perquè és pioner i innovador i contribuirà d’una manera molt significativa al benestar i la qualitat de vida de totes les pacients que han de passar per un tractament de braquiteràpia”, explica Paqui Badosa, presidenta de la Fundació. El projecte encaixa a la perfecció amb la missió i la filosofia de l’entitat, que va néixer amb la voluntat de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades de càncer i dels seus familiars.

Què és la braquiteràpia?

A diferència de la radioteràpia externa, en la qual els raigs s'emeten des d'una màquina situada fora del cos, la braquiteràpia s’aplica a dins o a prop del tumor, aconseguint una administració més precisa i concentrada de radiació directament a l'àrea afectada.

Això permet augmentar les dosis minimitzant els riscos de toxicitat en els òrgans del voltant (per exemple: la bufeta urinària, els intestins o el recte en el cas dels òrgans ginecològics). També ofereix com a avantatge poder escurçar el temps de tractament. Aquesta tècnica en el cas de tumors ginecològics sol ser emprada majoritàriament en casos de càncer de cèrvix i d’endometri, tot i que també es pot fer en casos de neoplàsies vaginals o de vulva.

Una tècnica efectiva però amb alguns efectes secundaris

Com amb qualsevol tractament mèdic, hi ha possibles efectes secundaris que poden variar depenent de la localització exacta del tractament o  la dosi de radiació, però els més comuns poden ser la fatiga, la irritació o dolor a la zona tractada, problemes urinaris, problemes rectals, problemes intestinals, canvis en l’àmbit nivell vaginal i, a més a llarg termini, poden aparèixer problemes com l’estenosi vaginal.

L’estenosi vaginal és un estretament o enduriment de la vagina que pot fer que les relacions sexuals amb penetració siguin doloroses.  També pot provocar dificultat per realitzar un examen ginecològic, dolor en orinar i canvis en la capacitat per mantenir la higiene vaginal, entre altres símptomes. La prevenció i el tractament precoç són claus per gestionar-la i mantenir una bona qualitat de vida.

“És molt important que les dones que reben tractament per càncer ginecològic parlin amb els seus equips mèdics sobre el risc d’estenosi vaginal, sobre les conseqüències de la menopausa prematura i les estratègies per prevenir els símptomes i minimitzar-ne els efectes”, afirma Laura Cárdenas, ginecòloga de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica (UFGO) de l’Hospital Dr. Josep Trueta.

La bona notícia és que existeixen diverses estratègies i tractaments de suport per ajudar a gestionar aquests efectes secundaris, com ara l’aplicació d’òvuls, lubricants i hidratants vaginals. Tal com assenyala la doctora Pilar Barretina, coordinadora de la UFGO i Cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Institut Català d’Oncologia a Girona, “any rere any, els avenços en les tècniques de diagnòstic i tractament fan que el pronòstic de les pacients amb càncer ginecològic millori, i més pacients el superin, però molts dels tractaments que reben no estan exempts de potencials efectes secundaris”, explica.

“Per això -afegeix -  una altra de les preocupacions dels professionals és poder revertir o mitigar aquests efectes per millorar la qualitat de vida de les pacients.”