Comença una nova campanya d'excavacions a la Draga a la zona més septentrional

Els treballs se centra en restes de fusta que daten de més de 7.000 anys

Una nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment neolític de La Draga de Banyoles (Pla de l'Estany) van començar dilluns passat. Aquesta finalitzarà el pròxim divendres 28 de juny i se centra en la zona més septentrional del jaciment.

L'objectiu és donar continuïtat al sector treballat l’any passat i que ja van constatar la presència d’un nivell arqueològic format per les restes de construccions realitzades en fusta. La campanya d’aquest mes de juny permetrà excavar-les i documentar-les totalment.

La superfície que s’està treballant és d’aproximadament de 14 metres quadrats i ha de permetre continuar investigant sobre les estructures d’hàbitat exhumades en anys anteriors. A més de les tasques d’excavació, aquests treballs permetran registrar i monitorar l’estat de conservació de les restes en fusta, que daten en més de 7.000 anys d’antiguitat.

Tot plegat, permetrà completar el coneixement que a poc a poc es va generant sobre les comunitats pageses del Neolític que s’establiren a l’estany ara fa uns 7.000 anys, el seu mode de vida, organització social i el paisatge que els envoltava.

Enguany es comptarà amb la participació d’estudiants del Grau en Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que realitzaran les seves pràctiques de camp, a part d’un ampli grup d’especialistes, col·laboradors del projecte de la Draga i voluntaris d’altres universitats de l’estat.

Un treball en xarxa per fer un estudi més complet

El Museu Arqueològic de Banyoles, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (MAC-CASC) i la UAB coordinen la campanya d’excavacions del jaciment neolític de la Draga de Banyoles, en la qual també hi participen investigadors del IPHES-CERCA (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

La natura i objectius diferenciats d’aquestes institucions permet realitzar un apropament més complert a tota la singularitat del jaciment, possibilitant la realització de diferents tasques de recerca, de formació de nous investigadors, de conservació de les restes i de difusió de les seves dades. Museus de Banyoles, per la seva banda, ha organitzat dues jornades de portes obertes per a conèixer les darreres troballes al jaciment neolític de la Draga.

Els mateixos arqueòlegs de l’excavació faran les explicacions sobre els treballs arqueològics que s'estaran desenvolupant i els resultats més destacats. Aquestes dues jornades tindran lloc els dies 13 i 20 de juny a les 4 de la tarda.

La campanya es desenvolupa en el marc del projecte “La Draga (Banyoles) i la neolitització al NE de Catalunya. Formació i dinàmiques d’ocupació de jaciments a l’aire lliure”, dins dels projectes quadriennals de recerca en matèria d’Arqueologia i Paleontologia per al període 2022-2025 convocats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Les excavacions de la Draga i les activitats de recerca realitzades són finançades pel Museu Arqueològic de Banyoles, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el CSIC, la UAB i el MAC, a més del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.