El retorn de Buena Vista Social Club

El concert de Sant Feliu de Guíxols tanca la gira europea que han fet per 25 escenaris del continent

El Festival de la Porta Ferrada ha agermanat aquesta nit els ritmes de Cuba amb la Costa Brava. Amb totes les entrades del concert exhaurides, l'Orquesta Buena Vista Social Club i els incombustibles Omara Portuondo i Eliades Ochoa han posat dempeus el miler d'assistents amb el mític 'son' de les Antilles.

El concert ha barrejat cançons antològiques (no hi han faltat 'Dos Gardenias' ni 'El cuarto de Tula') amb altres de noves, com 'Mulatas del cha cha cha', interpretada per la diva del 'son'. Portuondo ha lluït una vitalitat envejable als seus 83 anys, que de seguida ha encomanat al públic. El recital ha tancat la gira que l'orquestra i els dos noms propis de la música cubana han fet arreu d'Europa.

El Festival de la Porta Ferrada s'ha omplert aquesta nit amb l'essència de la tradició musical cubana. El mític 'son' ha arribat a Sant Feliu de Guíxols de la mà de tres autèntics ambaixadors dels ritmes de l'illa, que aquest 2013 s'han tornat a reunir per portar el folklore de les Antilles pels escenaris d'arreu del món.


Omara Portuondo, Eliades Ochoa i l'Orquesta Buena Vista Social Club han destil·lat moviment i alegria damunt l'escenari. La gran dama del 'son', primera ballarina del Tropicana i creadora d'un estil propi, el 'feeling', ha demostrat que continua imparable als seus 83 anys.

Al seu costat, el 'sonero' Eliades Ochoa -amb el seu inseparable barret de cowboy- i la dotzena de membres de l'orquestra també s'han encarregat de transmetre al públic que la música cubana no només s'escolta, sinó que es balla i se sent.

El concert de Porta Ferrada, un dels plats forts de la programació del festival, ha combinat cançons que ja són veritables clàssics al repertori del Buena Vista amb altres temes més recents, tant de l'orquestra com dels mateixos Portuondo i Ochoa.

La nit ha arrencat amb les cançons més genuïnes de l'orquestra, interpretades pels seus cantants Carlos Calunga i Idania Valdés. Temes com 'El bodeguero' o 'El ruiseñore del guateque' han servit per animar l'ambient, que el 'sonero' de Santiago de Chile s'ha encarregat de continuar escalfant. Eliades Ochoa, amb la seva guitarra harmònica, ha interpretat temes com 'El carretero' o 'Me voy para la luna'.

I aleshores ha estat el torn de la diva del 'son'. Omara Portuondo, que als seus 83 anys ha lluït una vitalitat envejable damunt l'escenari, no ha parat d'animar el públic perquè cantés i ballés amb ella les cançons. 'El amor de mi bohio', 'Mulatas del cha cha cha' o les famoses 'No me llores' i 'Quizás, quizás' han fet aixecar més d'un dels seients per ballar al ritme dels sons que marquen l'essència de Cuba.

Però la veritable festa ha arribat a l'hora dels bisos. L'orquestra, Portuondo i Ochoa s'han guardat els temes que ja porten el seu segell propi, i han posat dempeus el miler d'espectadors que avui havien esgotat les entrades per al seu concert. 'Dos Gardenias', 'El cuarto de Tula' i 'Candela', amb tot el públic movent-se al ritme dels músics i cantants, han servit per tancar aquesta nit en què Sant Feliu de Guíxols s'ha apropat als ritmes de les Antilles.

Imparables

El recital d'aquesta nit ha demostrat com, setze anys després d'aquell àlbum d'estudi produït per Ry Cooder (1997) i la pel·lícula homònima de Wim Wenders, l'estela de l'Orquesta Buena Vista Social Club continua imparable. Durant aquest temps, la banda ha incorporat nous músics (Carlos Calunga, Idania Valdés, Rolando Luna) però al seu capdavant se'n mantenen tres d'inconfusibles: el trombonista i director musical Jesús Aguaje, el trompetista Guajiro Mirabal i el virtuós del llaüt Barbarito Torres.

Omara Portuondo, Eliades Ochoa i l'Orquesta Buena Vista Social Club han arribat a Porta Ferrada amb les entrades exhaurides. El concert de Sant Feliu de Guíxols ha servit per tancar una gira europea que els ha dut a 25 escenaris d'arreu del continent. Aquest dijous, tots ells agafen un avió de tornada a Cuba.