Neix Push Lab, el primer laboratori de creació cinematogràfica de Girona

Proposa un programa per acompanyar els projectes al llarg del procés creatiu i guiar als creadors

El Modern. Centre Audiovisual i Digital de Girona ha acollit avui la presentació de Push Lab, el nou laboratori de creació cinematogràfica pioner a la demarcació que vol acompanyar projectes audiovisuals -de ficció o documentals, curtmetratges o llargmetratges- des de les primeres fases de la creació i guiar les creadores i creadors perquè es puguin moure a través del laberint de la indústria.

La presentació ha comptat amb Carla Subirana, la impulsora del projecte, Núria Botellé, productora i gestora, i Laura Merino, coordinadora d'El Modern. 

La primera convocatòria per presentar-hi propostes s'obre avui, 6 de juny i, fins al 12 de juliol s'hi podran inscriure directores i directors, o el tàndem format per director/a i guionista, amb productora o sense, que hagin nascut o resideixin a Catalunya.

Entre totes les propostes, una comissió de selecció escollirà sis projectes a partir de criteris que tindran en compte la perspectiva de gènere, la convivència entre llengües, les històries que visibilitzin col·lectius infrarepresentats i la diversitat d'origen ètnic, entre altres.

Tenint en compte aquests criteris, Push Lab ha reservat tres places per a dones, dues places per a persones nascudes o residents a Girona i quatre places per a projectes en català.

Cadascun dels projectes seleccionats rebrà una beca de 3.000 euros per poder seguir amb el seu desenvolupament, a més de participar en el programa d'acompanyament.

Acompanyament creatiu i guia per la indústria

Segons ha explicat Subirana, Push Lab proposa acompanyar els participants tant en la creació com en la indústria amb un programa fet a mida que s'adapta a les necessitats i el moment vital de cada projecte.

El programa s'iniciarà al novembre amb una estada creativa d'una setmana a la masia Mas Flaquer, situada a Cantallops (Alt Empordà). Envoltades d'un entorn natural únic, les creadores i creadors començaran a fer caminar la seva idea amb l'acompanyament de l'equip de Push Lab.

La proposta es basa en la immersió en la natura, les cures, la creació en comunitat i el diàleg intergeneracional com a eines potenciadores de la creativitat. I ho fa amb una metodologia innovadora que ajuda les creadores a superar moments de bloqueig i sobretot a descobrir l'essència d'allò que volen explicar i el fet diferencial de la seva història.

Durant aquesta estada, les persones participants entraran en contacte amb les mentores de guió i les tutores de producció, amb les quals es donarà continuïtat a l'acompanyament a través de sessions individuals que tindran lloc de desembre a febrer a El Modern.

Centre Audiovisual i Digital de Girona. Durant aquests tres mesos, a més de continuar avançant en el guió, els participants podran traçar amb l'ajuda de l'equip de Push Lab el mapa més adient per moure's a través del laberint de la indústria audiovisual.

Totes i tots elaboraran un dossier del seu projecte, així com un calendari de convocatòries de desenvolupament. I, si el projecte està prou madur, les tutores els posaran en contacte amb la/les productores que considerin que encaixen més amb aquest.

Objectius de Push Lab

Push Lab es proposa acompanyar les necessitats creatives i particulars de cada persona seleccionada per potenciar al màxim el seu univers creatiu, sigui autoral o mainstream. En aquest sentit, es compromet a assessorar els projectes cinematogràfics en el seu desenvolupament perquè, un cop finalitzat, puguin seguir un camí propi i sòlid a través de la indústria del cinema i l'audiovisual.

Un tret distintiu del programa és la seva aposta per ajudar a les creadores i creadors a trobar l’essència d’allò que volen explicar per no perdre’s en el llarg procés que suposa aixecar un projecte cinematogràfic.

També és singular l'aposta per la descentralització que fa Push Lab. I el territori escollit per aquesta reivindicació és la província de Girona, amb un gran potencial dintre del món audiovisual.